Лошото момче с цветните топки

Кратък урок по Рони О'Съливан

Лошото момче с цветните топки

Вероятно вече сте чули, че довечера в София ще се проведе демонстративен мач с участието на Рони О'Съливан. После пък ще го видим въпросния Рони като гост на Слави. Може би обаче, дори и да сте чули нещо за тези събития, те нищо не ви говорят. Кой е този Рони О'Съливан? 

Никога не задавайте подобен въпрос – това е първото, което трябва да знаете. Г-н О'Съливан е най-популярният любимец на онези, които се интересуват от голямата зелена маса и нейните цветни топки. Идол на повечето снукър маниаци. Оказва се, че дори да сме голи и боси в мъжките спортове, пак е непростимо да не знаем нищо за него. Един вид – липса на обща култура. В снукъра, Рони О'Съливан е това, което е Михаел Шумахер във Формула 1 или Майкъл Джордан в баскетбола. А тях сме ги чували, нали? 

За да си обясним как е получил прозвищата "Ракетата", "Геният" и "Моцарт" на снукъра, трябва да знаем и нещичко за самата игра. Най-общо казано, това е разновидност на билярда, популярна най-вече на Острова. За разлика от стандартната билярдна маса, която според някои е идеално място за нестандартен секс, масата за снукър е с по-големи размери – повече от 3 метра и половина на дължина – върху нея може да се осъществи дори малко коледно парти. Играе се с 15 червени и 6 цветни топки, които трябва да се вкарват в определена последователност. 

Ако останалите играчи измерват и преценяват предварително своите удари, а средната продължителност на мачовете е 20–30 минути, то на Рони му се е случвало да вкара всичките топки една след друга за 5 минути! Това удивително постижение е записано в Гинес и можете да го видите тук. Както вече казах, става въпрос само за 5 минутки, няма да ви отнеме много време. И от личен опит споделям, че гледката е вълнуваща дори за човек, който никога не се е интересувал от снукър. 

В мача, за който ви разказвам, О'Съливан постига максималния брой точки, възможен за снукъра – 147. А причината да го сравняват с Моцарт е, че прави същото и когато е едва на 15. Всъщност, още 10-годишен, малкият Рони минава границата от 100 точки, която също не е за подценяване. И се превръща в любимец на медиите. По-късно се превръща в "лошото момче" на спорта, има и проблеми с наркотиците, а новините обичат да отразяват такива неща. 

Ние обаче ще се съсредоточим върху уникалните постижения на О'Съливан, които карат дори противниците му да го обявяват за "най-големия природен талант в снукъра". Небрежният му и бърз стил на игра – еднакво добра и с двете ръце. Спечелени над 44 турнира. Отбелязаните в Книгата на Гинес рекорди за Най-много максимални брейкове (11), както и за Най-много максимални брейкове, предавани по телевизията (8). Всичко това певръща Рони О'Съливан в един от най-добрите играчи, които са се докосвали до зеленото сукно. И със сигурност – най-запомнящият се. 

За съжаление, билетите за довечера отдавна са разпродадени и ако чак сега сме се сетили, няма как да наблюдаваме на живо уникалната му игра. И все пак, хубаво е да обогатим общата си култура с една емблематична фигура и от този спорт. Талантът трябва да се признава, независимо в коя област се проявява!  

25 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay