Първата дама на футбола

Хоуп Соло може да бъде пример за подражание на всеки спортист

Рекламната кампания на Nike.
Рекламната кампания на Nike.
Не жена спортист, не футболистка, а състезател. Това е Хоуп Соло - дамата, която пази вратата на националния отбор по футбол на САЩ.

На пръв поглед тя е жена с класическа красота и перфектно тяло, а галерията ни го доказва. Доскоро бе с руса коса, но вече официално е брюнетка, а небесносините ѝ очи са си същите. От Nike я избират за рекламно лице на бранда, заедно с Роджър Федерер - друг спортист, който през цялата си кариера има една-единствена цел - съвършенство. Хоуп се снима и за сп. ESPN в "Брой за тялото” през 2011. Чисто гола и непринудена, тя привлича хиляди нови почитатели, докато полива ливадата пред дома си.

Освен стегнатото ѝ тяло на страниците на всевъзможни списания, може да сте виждали и уменията ѝ на дансинга. Тя участва в 13-ти сезон на Dancing with the stars с Максим Чмерковски, но двойката отпада на полуфинал. Преди това обаче дълго време радва публиката с перфектни изпълнения на фокстрот, танго, пасо добле и джайв. Може фотосесиите и танците да ѝ се отдават, но преди всичко, Хоуп Соло е спортист. И не какъв да е - един от най-добрите в света.

Първата дама на футбола

Родената на 30 юли 1981 г. Хоуп Амелия Соло е зодия лъв, което донякъде обяснява целеустремеността ѝ. Уменията си по футбол обаче развива благодарение на баща си Джефри. Той е ветеран от Виетнам с италиански произход, израснал в Бронкс. И въпреки че се развежда със съпругата си, успява да запази силна връзка с малката Хоуп.

Момичето на татко първо играе като нападател и в рамките на две години вкарва 109 гола. За сравнение, Уейн Рууни е вкарал 158 пъти футболната топка в противниковата врата, но за цели осем сезона в Манчестър Юнайтед. Хоуп Соло сменя поста си, когато влиза в университета. Става вратар и това е едно от добрите решения в живота ѝ.

 Първата дама на футбола

Соло не винаги е пазила вратите на щатски отбори. В кариерата си има 19 мача в Първа дивизия на Швеция за отбора на Гьотеборг и един сезон в Първа дивизия на Франция за Олимпик Лион. През 2009 американката става Вратар на годината според WPS - Американската асоциация за женски футбол.

Първи номер от националния отбор на САЩ не си поплюва. Тя има редица изказвания в публичното пространство, които скандализират най-вече ръководството на тима. След като започва като титулярен вратар за САЩ на Световното първенство по футбол за жени на FIFA през 2007, Хоуп Соло е сменена от ветеранката Браяна Скъри - необяснимо решение на треньора Грег Райън. Този експеримент е направен на много важен мач, а след него Соло изказва възмущението си относно отношението на ръководството. Според нея Грег Райън е оставил Скъри да лежи на стари лаври. "Не може да оценяваш някого според това, което е направил преди три години! Олимпийските игри са минало, сега се борим за съвсем различна титла."

Веднага след това, на 29 септември 2007 г., селекционерът на националния отбор заявява, че Соло няма да играе на мача за трето място на Световното първенство. Все пак договорът на Райън изтича, а на 23 юни 2008 г. Хоуп Соло се връща в отбора, за който се състезава и до днес. Тя е титуляр в него на Летните олимпийски игри в Пекин и два месеца след нейното завръщане, националите триумфират със златните медали, като бият Бразилия в продълженията. Соло има огромна заслуга за победата, тъй като успява да опази вратата си от опасните нападения на бразилките.

Първата дама на футбола

Месец септември определено не е най-късметлийският за Соло. На 23-то число, само че през 2010 г., претърпява операция на дясното рамо след края на сезона. Въпреки че пропуска голяма част от подготовката заради проблемите с рамото си, Соло участва в Световното по футбол за жени на FIFA в Германия през 2011. По време на състезанието тя спасява много важни дузпи, но накрая отборът взима сребърните медали след поражение срещу Япония. Соло пък печели два персонални приза - "Златна ръкавица" за най-добър вратар на първенството и "Бронзова топка" за общото ѝ представяне. Получава ги със сълзи на очите, защото не е успяла, заедно с отбора си, да се пребори за първото място в света.

"Увереността идва от подготовката, а ние сме дяволски добри." - казва Хоуп Соло, след като окичва на врата си сребърния медал. Тя е убедена, че за този турнир е дала всичко от себе си. А второто място е въпрос на лош късмет.

Първата дама на футбола

Хоуп Соло излиза на игрището с мисия - да победи. На пръв поглед изглежда добро момиче, но ядоса ли се по време на мач, става страшно. Притежава хъс и спортна злоба, с каквито малко настоящи спортисти могат да се похвалят. Синеоката красавица се отдава напълно на отбора и дори успява да го води. И освен перфектна физическа форма, Соло има още едно златно предимство срещу своите опоненти. Даже две. Психиката ѝ е устойчива, а волята за победа - несломима. Именно това я прави един от най-забележителните спортисти в световен мащаб.

Някои хора се занимават със спорт заради позата. Те са склонни да се поизмъчат малко, само за да изградят образа си пред обществото. Стадиони, зали, тренировки, екипи, снимки, състезания. Без чувство и хъс, те са спортисти на теория. Хоуп Соло е воин. Дава всичко от себе си и затова не губи. Ала "победа" не означава само място на стълбичката след някое състезание. Може някой да има по-добър резултат от нейния, но тя пак да го е победила.

Тя тренира усилено и е най-лошият критик на работата си. Винаги е недоволна от резултата, но е уверена във възможностите си за покоряване на още и още върхове. Хоуп Соло може да бъде пример за подражание на всеки спортист. От онези, истинските, които посвещават на спорта цялото си време и дават всичко от себе си, за да бъдат най-добрите.
322 9
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay