Най-влиятелните жени в световния бизнес

Индра Нуйи бизнес дама номер 1 в света

Ръководителката на PepsiCo Индра Нуйи оглави класацията на Financial Times за 50-те най-успешни бизнес дами в света. Класацията се базира на продължителността и успеха, постигнат под управление на дамите, мащабите и сложността на управление на съответната компания, както и конкуренцията в сектора.

 

Индийката е една от най- уважаваните корпоративни лидери, присъстваща по върховете на всички класации за влиятелни жени. По думите й започва през 1978 г. с 500 долара и диплома от Йеил. "Всяка сутрин започвам деня си с въпроса: "заслужих ли правото да съм СЕО в тази компания", твърди тя.

 

Нуйи наследи лидерския пост от Стив Райнемунд и още тогава й предрекоха, че ще стане сред най-влиятелните жени в света. Тя е родена в Южна Индия, като е била директор на фармацевтичната група Johnson & Johnson и на текстилната компания Mettur Beardsell. В колежа е възприемана като лицето на момичешка рок банда. Премества се да живее в САЩ, когато записва магистратура по мениджмънт в "Йейл".

"Идваш от Индия на кораб, слизаш, посещаваш бизнес училище и осъзнаваш, че животът ти досега е бил лишен от предизвикателства. Трябваше да науча всичко наново", споделя Индра.

 

След нея в топ 10 на Financial Times се нареждат:

 

2. Андреа Йънг - Avon Products

Американката празнува 11 години начело на основаната през 1886 г. компания. Avon е най-голямата компания за преки продажби и продава козметиката и ароматите си 2 120 страни, чрез 6.2 млн. представители и на над 100 млн. потребители годишно.

 

3. Гюлер Сабанчи - Sabanci Group

Сабанчи е от САЩ и е ръководител на една от най-големите турски корпорации. Тя е и важен политически фактор и играе голяма роля в обществения и културен живот на страната си. В сферата на интересите й са банкиране и застраховане, гуми, цимент, текстил, енергетика, химическа промишленост и търговия на дребно.

 

4. Ирене Розенфелд - Kraft Foods

Туркинята Розенфелд лети високо. Винаги е във висшия ешалон на най-влиятелните жени в света, обикновено след Мишел Обама, а империята й обхваща добре познати брандове като Philadelphia, Ritz, Dairylea, Oreo, Kenco, Toblerone, Capri Sun и Cadbury. Като малка мечтаела да стане президент на САЩ, но животът й е протекъл в друга посока. Оставила е зад гърба си няколко висши образования.

 

5. Дон Минчжу - Gree Electric Appliances International Development

Най-големият китайски производител на климатици съперничи на LG Electronics в голбален мащаб. А Дон Минчжу, която е начело, е не само пример за израстващия авангард на китайските корпоративни лидери, но и популярен бизнес продукт. Нейната книга Regretless Pursuit, в която разказва за израстването си от продавачка до корпоративния трон, е бестселър в Китай. Тя е известна още с това, че не си е вземала почивка от 20 години.

 

6. Урсула Бърнс - Xerox

Тя е първата чернокожа жена начело на компания, влизаща в S&P 100, и първата, поела поста от друга жена. Нейната история е олицетворение на американската мечта. Родена и отгледана от самотна майка, работеща в забавачка през деня и гладеща ризи през нощта, Урсула Бърнс започва работа в Xerox като работничка за лятото и завършва като неин шеф. През целия си живот работи само в тази компания.


7. Йошико Шинохара- Temp Holdings

Японката не само създава компания през 1973 г., но и въвежда нова концепция за работното място в Япония, от което в частност могат да възползват жените. Самата Йошико Шинохара се развежда млада, ноухауто за бизнеса си научава в Австралия и го прилага след завръщането си в Япония. Започва в една стая в апартамент в центъра на Токио, а вечер преподава английски, за да плаща наема. Днес нейната компания има 313 офиси от Лос Анджелис до Тайван.

 

8. Елън Кулман - DuPont

Кулман застана начело на компанията, стара почти колкото самите Щати, точно по времето на фалита на Lehman Brothers. Със самото си пристигане й се наложи да взема нелеки решения.


9. Чъун Ян - Nine Dragons Paper

Тя е от Китай и е най-богата жена в света, самостоятелно направила богатството си, твърди: "За мен личното състояние означава само да покрива дневните ми нужди". При състояние от 5.6 млрд. долара, дневните й нужди опредено са щедро покрити.

 

10. Ратрисиа Уорт- ADM

Няма друга жена, управляваща толкова голяма копания. От 2006 г. досега тя прави всичко възможно да я превърне в това, което е днес- компания, поставена под номер 27 в класацията на Fortune 500.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay