Новоизлюпен лидер

Ръководната позиция изглежда лесна само отстрани

Новоизлюпен лидер

Отивате по-рано, тръгвате си по-късно, "покривате" останалите, когато не им се работи или просто страдате от работохолизъм. В един щастлив момент сте наградени за своите усилия и получавате повишение. Работата ви се удвоява, а вие се чувствате като пате в кълчища, което не знае накъде да тръгне и има ли правилен път изобщо. Ще ви дадем няколко съвета, които спокойно могат да играят роля на пътеводна светлина за вас, младите лидери в огромна компания.

Започнете своята кариера като лидер с добро отношение. Повярвайте, ще имате достатъчно шансове да бъдете строги. Но започнете с добро. В отношенията лидер-екип, хората са склонни да вършат чудеса за този, когото харесват. Ще ви бъде трудно да сте мили постоянно. Ала нищо няма да ви коства да използвате думички като "моля" и "благодаря", дори в най-изнервените ви моменти. Има и още един ключов съвет за успешно ръководене на екип.

Бъдете искрени
Вашите подчинени веднага усещат, ако криете нещо от тях. Ще направите услуга и на себе си, ако поддържате открити отношения с всички, без интриги и недоизказани забележки.

Изберете внимателно своя екип
Ако в него има човек, който не е мързелив, но просто не притежава умения за конкретната работа, не се колебайте. Опитайте да намерите за него ангажименти в друг ресор на фирмата, в която работите. Екипът ще постига целите си, само ако в него участват подходящи хора.

Всеки сам определя поведението си
Хората не се променят. Трябва да имате едно наум, когато наемате нови попълнения за екипа си. С кого бихте предпочели да работите – Йори или Тигър? Депресираното магаренце няма желание за нищо. Каквото и да започне, не му се получава. Горкият Йори! Той би се пуснал по течението, само за да не му се налага да взима решения на своя глава. Тигър влиза в стаята и я изпълва с енергия. Хипер ентусиазиран, той може да върши всичко. И то едновременно! Радва се да помогне, когато се налага. Участва, обсъжда, дава идеи.

Разбира се, че е за предпочитане да работите с човек, който обича инициативата. Ужасно изморително и крайно нерационално е част от вашия екип просто да седи и да чака задачи. Още повече, приличащият на Йори подчинен пет минути след почивката пак е изморен и "все за нещо ще намери да се начумери", докато някой друг се е нагърбил с изпълнението на неговите задължения.

Научете се да общувате
Трудните разговори не стават по-лесни с времето. Даже напротив, в тях ще се появи въпросът "Щом знаехте за това миналата седмица, защо не ми казахте?!", който пък от своя страна усложнява още повече комуникацията. Започват едни оправдания и недомлъвки, а напрежението и за двете страни главоломно ескалира. Опитайте се своевременно да провеждате всички необходими разговори, независимо дали са приятни за вас. Комуникацията е по-лесна, когато е на порции. Наведнъж изобщо не се осъществява.

Новите лидери са жизненоважни за една организация. Но всеки от тях се нуждае от правилен екип за своите цели. Ако сте на ръководна позиция, не забравяйте, че зависите пряко от своите подчинени. Уверете се, че изслушвате всичките им въпроси, коментари, помагате им, когато са угрижени и уважавате идеите им. Само тогава ще бъдете сигурни, че упражнявате лидерските си умения по възможно най-правилния начин.

17 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay