Работите, за да харчите или харчите, за да работите?

Истината: работата покрива, но и създава разходи

Казват, че работата би трябвало да ви носи пари, но има някои разходи около нея, които могат да ви бъдат в повече особено, ако не се замисляте за тях.


От финансовото издание TheStreet.com бяха така добри да класират петте неща, които най-често довеждат до репликата " Е къде ги изхарчих тия пари?"


1. Транспорт до работа

Оправдано ли е всеки от нас да гори бензин сам с колата си сутрин и вечер? Ако сте избрали градския транспорт едва ли пестите кой знае колко. При билет от 1 лев за градски транспорт и 1.50 за маршрутка, ходенето на работа не е евтино, особено ако трябва и да смените превозното средство.

В Щатите и някои други страни от няколко години насам става все по-популярно така нареченото car sharing - ползване на една кола от няколко души, които отиват на едно и също място. Ще има по-малко задръствания, ако групи от по 3-4 колеги отиват на работа с една кола, вместо с 4.

Много имат проблема и с паркирането на колата. Ако по-малко хора ползват автомобили, и този проблем ще по-лесен и по-евтин. Друг е въпросът дали вие ще се чувствате комфортно в подобна ситуация, тъй като ще трябва да ораганизирате времето си спрямо това на останалите ви спътници.

 

2. Децата

Родителите на малки деца имат проблема с това на кого ще оставят детето си. Как ще уредят нещата така, че да има кой да ги вземе от детска градина и др. Запишете си разходи за детска градина, а понякога и за бавачка.

 

3. Облекло

Работният вид трябва да бъде представителен, дори и да няма наложен строг етикет. Тези, които не работят с униформа, но се срещат с клиенти, не могат да си позволят да изглеждат зле. Това, разбира се, влияе на джоба ви. Много компании по света имат определена сума на месец, която се отпуска на служителите за облекло. В България обаче това би било по-скоро прецедент.

 

4. Обяд

По едно хранене на ден навън, плюс няколко кафета или дребни закуски - това може да изяжда значителна сума от припечеленото, без дори да си представяме колко.

 

5. Събития

Рождени дни, подаръци за сватбата на колегата, за бебето на колежката, плюс други организирани мероприятия, фонд "Рожденик", в който задължително внасяте всеки месец, могат да бъдат много дразнещи. За съжаление няма как да откажете да вземете участие, защото това е смъртен грях за офиса, а на вас не ви се иска да сте в ролята на стиснатата колежка, нали?

 

Това са неизбежните разходи, без които работния процес е невъзможен. Единственото, което остава да си пожелаем е да изкарваме повече, отколкото харчим.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 08.06.2011|08:51
Това наистина са много излишни разходи за нас, но в същото време няма как да ги избегнем. Всеки би спестил много, ако трябва да работи с униформа или ако обядва във фирмения стол. Има в България такива фирми, които поемат тези разходи и служителите са повече от доволни. Лошото в случая е, че няма как да стане практика на повечето работодатели, защото тях това съвсем не ги интересува, докато на нас много сериозно ни "бърка в джоба". Остава само да се надяваме това един ден да се промени, поне докато се пенсионираме.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay