Картофен чипс без пържене? Напълно възможно!

Пърженето на картофи може да бъде вредно поради няколко причини. To включва дълбоко потапяне на храната в голямо количество мазнина, което води до високото ѝ съдържание в крайния продукт. Прекомерният прием на мазнини може да допринесе за затлъстяване, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Също така е важно да знаете , че когато хранителните продукти се пържат при високи температури, те могат да образуват съединения, които са потенциално канцерогенни. Това важи особено за храни с високо съдържание на въглехидрати, като картофите.

За да направите картофен чипс без пържене, можете да използвате фурна или въздушен фрайър. Ето една рецепта за картофен чипс във фурната:

Необходими продукти:

4 големи картофа

2 супени лъжици зехтин

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка черен пипер

1/2 чаена лъжичка чесън на прах

1/2 чаена лъжичка червен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 200 градуса.

Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на тънки филийки с помощта на ренде или остър нож. Опитайте се да направите филийките възможно най-тънки и еднакви по размер, за да се изпекат равномерно. В голяма купа смесете зехтина, солта, черния пипер, чесъна на прах и червения пипер (ако използвате). Разбъркайте добре, за да комбинирате подправките.

Добавете нарязаните картофи в купата и разбъркайте внимателно, за да сте сигурни, че всички филийки са покрити с маслената смес от подправки. Поставете нарязаните картофи върху тава за печене, покрита с хартия за печене. Уверете се, че картофените резени не се припокриват.

Печете картофените резени във фурната за 20-25 минути, като ги обръщате веднъж по средата на времето за готвене. Картофените чипсове трябва да станат хрупкави и леко златисти. Извадете тавата от фурната и оставете картофените чипсове да се охладят върху тавата за няколко минути, преди да сервирате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay