7 ежедневни навика, които вероятно запушват порите ви

7 ежедневни навика, които вероятно запушват порите ви

Всяка пора е отвор на космен фоликул. Някои фоликули по лицето са толкова мънички, че едва ги виждаме, но понякога порите се разширяват и стават видими. Размерът на порите ви се дължи най-вече на генетиката и въпреки че нищо не можем да направим с нашите гени, можем да управляваме ежедневните навици, които запушват порите ни и ни причиняват онези досадни черни точки.

Ето кои ежедневни навици запушват порите:

1. Не използвате козметични продукти с ретинол

Въпреки че е невъзможно трайно намаляване на порите, някои продукти за грижа за кожата могат да ги накарат да изглеждат по-малки. Най-добрият начин да накарате порите си да изглеждат по-добре е да използвате продукти с ретинол. Ретинолът е форма на витамин А и може да увеличи обмена на клетките на кожата, като спомогне за подобряване на общата плътност на кожата. Пропускането на продукти, съдържащи ретинол, може да затрудни кожата ви да изчисти мазните тапи от порите.

2. Държите телефона си близо до лицето 

Нашите мобилни телефони задържат 10 пъти повече бактерии от повечето тоалетни седалки. Телефоните служат като магнити за натрупване и бактерии, а през целия ден грим, естествени кожни масла и токсини от околната среда се натрупват на нашите екрани. Всеки път, когато държим телефона до лицето си, ние пренасяме тези микроби върху кожата си. Това може да причини запушване на порите и пъпки.

3. Излагане на слънце 

Слънцето дехидратира кожата ви и кара мастните жлези да работят извънредно, което кара порите да изглеждат по-големи. Получаването на тен може временно да маскира порите и да ги накара да изглеждат по-малки, но в дългосрочен план ще направи точно обратното. Порите ви ще се увеличат, а излишното масло, което запушва кожата, ще направи черните точки още по-големи. Дерматолозите препоръчват използването на слънцезащита всеки ден, за да се предотврати увеличаването на порите.

4. Пропускане на тоника за лице

Порите, които са запушени с масло и други неща за дълго време, могат да се увеличат за постоянно. Оставянето на порите необработени за дълго време може трайно да отслаби стените на порите. Тоникът осигурява на кожата ви ежедневно ексфолиране и помага за премахване на мъртвите кожни клетки и примеси, за да се предотврати натрупването и разширяването на порите. Пропускането на тонера означава, че не позволявате на кожата ви да се ексфолира естествено и бързо.

5. Не почиствате четките и гъбичките за грим

Дори да спазвате стриктна рутина за грижа за кожата, ако не почиствате редовно инструментите си, ще имате проблеми с кожата. Всеки път, когато използвате вашите четки за грим и гъби, те събират масло, прах, мъртва кожа и остатъчен грим. Ако не ги почиствате редовно, тези инструменти могат да прехвърлят отново тези вещества върху лицето ви, запушвайки порите. Почистването на вашите инструменти за грим може да намали предаването на излишни бактерии върху лицето ви и да предотврати появата на пъпки.

6. Използване на продукти за коса с масла 

Когато продуктите за грижа за косата съдържат масло, то може да стигне до кожата ви, причинявайки запушени пори. Тези запушени пори обикновено се намират там, където косата влиза в контакт с кожата, като линията на косата, челото, страните на лицето и шията. Дори ако кожата ви не е склонна към акне, продуктите за грижа за косата могат да причинят появата на пъпки. 

7. Носене на водоустойчив грим 

Водоустойчивите формули често съдържат много силикон. Тази тежка съставка може да запуши порите ви, като не позволява на кожата ви да диша. Ежедневното използване на водоустойчив грим не се препоръчва, тъй като може да влоши състоянието на кожата ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay