Бакучиол: Може ли да замени ретинола и как действа на кожата?

Бакучиол: Може ли да замени ретинола и как действа на кожата?
Canva

Бакучиолът е химично съединение, което се извлича от семената на растения от рода Psoralea, известни още като "бакучи". Този компонент представлява интерес за козметичната индустрия поради своите потенциални ползи за кожата и се изследва като алтернатива на ретинола (витамин А1). Важно е да се отбележи, че бакучиолът все още се изучава. Въпреки това съществува интерес към неговата козметична употреба.

Ето някои от потенциалните ползи на бакучиола за кожата и как той може да се сравнява с ретинола:

Анти-ейдж ефект

Подобно на ретинола, за бакучиола се твърди, че има анти-ейдж свойства, като подобрява текстурата на кожата, намалява появата на фини линии и бръчки, и помага за стягане на кожата.

Променя текстурата на кожата

Той може да подпомогне обновлението на клетките на кожата и да направи кожата по-сияйна и мека.

Намалява появата на акне

Бакучиолът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в борбата с акнето и проблемите с кожата.

По-мек от ретинола

Въпреки че за бакучиол се твърди, че има подобни ползи като на ретинола, се счита, че е по-мек към кожата и може да предизвика по-малко раздразнения и чувствителност, което е предимство за тези с чувствителна кожа.

Съществуват различни продукти за кожа, които включват бакучиол в състава си, но винаги е важно да провеждате тест за чувствителност преди да използвате нов продукт на кожата си, особено ако имате чувствителна или проблемна кожа. Тъй като този компонент все още се изучава, е добре да се консултирате с дерматолог или специалист, преди да включите бакучиол в рутината си за грижа за кожата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay