Йога за лице- какво представлява?

Йога за лице- какво представлява?
Pexels

Практикуването на йога има множество ползи за здравето, включително повишена гъвкавост, облекчаване на стреса, управление на хронични заболявания и дори спиране на тютюнопушенето – но може ли йога, специално насочена към лицето ви, да осигури някои по-специални предимства?

Въпреки че има много малко специфични движения, които са насочени към лицевите мускули, практиката се рекламира в социалните медии като начин да промените формата на лицето си или да изглеждате по-млади чрез пухкави бузи, заличаване на бръчки и блестяща кожа.

Само в TikTok хаштагът #faceyoga има повече от 1,7 милиарда гледания – но има ли някаква истина в обещанията против стареене чрез упражненията за лице?

Ето какво трябва да знаете за йогата за лице, включително как работи и какви – ако има такива – ползи можете да очаквате от нея:

Какво е йога за лице?

Лицето се състои от три различни слоя, които се намират върху черепа: Най-външният слой е кожата; под него има два слоя мазнини - подкожна мазнина, която се намира точно под кожния слой, и след това дълбока мазнина, която се намира под подкожната мазнина. Тези джобове от мазнини пасват заедно и са това, което придава на лицето ви форма и пълнота. Под мазнините са лицевите мускули, повечето от които са доста малки.

С напредването на възрастта гравитацията дърпа кожата надолу, което може да доведе до увисване на лицето. В същото време лицето губи слоя мазнина, който създава закръгленост при по-младите лица. Кожата и костите също започват да изтъняват.

Йогата за лице работи чрез насочване към отделни мускули на лицето чрез определени движения на лицето или масажиране на лицето с пръсти. 

Въпреки че тези упражнения няма да възстановят изгубените мазнини по лицето - само инжекции или козметична хирургия могат да направят това - те могат да помогнат за заздравяване на някои от мускулите, като по този начин лицето изглежда по-пухкаво.

Работи ли?

Докато създателите в TikTok се кълнат в йогата за лице, че помага за тонизиране, повдигане и изглаждане на лицата им, липсват изследвания за ползите от йога за лице. 

Проучването, публикувано през 2018 г. в списанието JAMA Dermatology, е малко клинично изпитване, включващо 16 души, които са правили 30 минути специфични упражнения за лице в продължение на 20 седмици.

Изследването включва жени на средна възраст, които са били средно на около 50 години. Всяка получила инструкции за 32 упражнения за лице и посетила две 90-минутни сесии със сертифициран инструктор по упражнения за лице. През първите осем седмици те правели упражненията всеки ден. След това през ден.

Режимът изглежда подобрява пълнотата около бузите и в долната част на лицето, макар и минимално, и не изглежда да има ефект върху други части на лицето. В проучването хората поддържат първоначалните резултати с по-малко дни упражнения седмично, но не е ясно колко често хората трябва да правят упражненията, за да поддържат резултатите.

Въпреки че някои хора може да забележат скромни ползи от йога за лице, други може да открият, че изкривяването на кожата всъщност може да увеличи риска от бръчки - нещо, което много практикуващи йога за лице може би се надяват да избегнат.

Причината, поради която неща като ботокс ви карат да изглеждате по-млади, е, че те замразяват мускулите в кожата. Преместването на кожата и нейното набръчкване е обратното на правенето на ботокс, ето защо е леко спортно дали йогата за лице е полезна в борбата с бръчките или не. 

Що се отнася до създаването на повече пълнота в лицето, това е нещо, което до голяма степен зависи от генетиката и телесното тегло. Повишаването на теглото е полезно за увеличаване на обема на лицето, но идва с други рискове за останалата част от тялото. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay