Как да преотвратите алергичните реакции от продуктите за грижа за кожата

Как да преотвратите алергичните реакции от продуктите за грижа за кожата
Canva

Повечето хора имат някаква рутинна грижа за кожата, но не всички се замислят какво слагат върху лицата си ежедневно. Освен ако не знаете, че имате тежка алергия към определени съставки, най-вероятно не гледате толкова много етикетите на продукта.

Алергичните реакции обаче могат да се различават по тежест - което означава, че не е задължително да имате голямо обостряне, за да се счита за алергия. Ако сте забелязали, че кожата ви реагира дори и най-малко на определени продукти за грижа за кожата, вероятно имате някакъв вид алергична реакция. 

Не само това, но можете да развиете алергии през целия си живот, което означава, че може да реагирате на продукт, който досега е бил безопасен за употреба. Въпреки че има много, много тенденции в грижата за кожата и е изкушаващо да се насочим към тях, важно е да разберете как съставките, които се използват, могат да повлияят на кожата ви. В края на краищата е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

Алергиите могат да се развият във времето

Според алерголога Сандра Хонг, доктор по медицина, цитиран от The List, не е необичайно да реагирате внезапно на продукт, който смятате за безопасен за употреба. "Първият път, когато влезете в контакт с продукт, може да отнеме известно време, за да се случи реакция", обяснqwa тя в разговор с клиниката в Кливланд, добавяйки, че колкото повече използвате алергена, толкова по-бързо алергична реакция ще има в бъдеще.

Най-често срещаната алергична реакция е контактен дерматит, който се характеризира с раздразнена кожа и е резултат от контакт на кожата ви с алерген. Засегнатата област може да сърби, да се зачерви и дори да се подуе, а един от най-често срещаните алергени са химикалите за грижа за кожата.

Повечето от обичайните алергени могат да бъдат намерени в основните продукти за грижа за кожата, като серуми, овлажнители и пилинги, така че е изключително важно да четете етикетите и да се запознавате с това, което се случва на лицето ви. Те включват киселини, омекотители, етерични масла и аромати. Противно на общоприетото мнение, киселини като салицилова и гликолова киселина и локални ретиноиди могат да причинят повече вреда, отколкото полза, ако ги използвате твърде много, Джошуа Зийхнер, доктор по медицина, обяснява на Everyday Health. Въпреки това, въпреки разпространението им в продуктите за грижа за кожата, има начини да сведете до минимум шансовете си да получите алергична реакция.

Как да познаем алергичната реакция?

Въпреки че не е възможно да сте напълно сигурни, че няма да реагирате на нова съставка за грижа за кожата, все пак можете да предприемете някои предпазни мерки. Винаги тествайте новия продукт с внимание, дори ако смятате, че е безопасен за използване. Ако не сте използвали тази конкретна комбинация от съставки, не трябва да се нанася първо върху лицето ви. Уверете се, че сте проучили, опознайте кожата си и се откажете от тези  лоши навици за грижа за кожата. В случай, че вече имате реакция, д-р Сандра Хонг съветва да се запитате какво се е променило в рутинната ви, което може да я е причинило. За да успокоите симптомите, Хонг казва първо да се обърнете към лекарство като перорален антихистамин или медицински лосион и да посетите Вашия лекар, ако симптомите не отшумят или се влошат, както тя споделя с клиниката в Кливланд.

Освен да избягвате продуктите, за които знаете, че дразнят кожата ви, се съсредоточете върху намирането на алтернативи, които работят също толкова добре, но не са алергени във вашия случай. Например, ако сте чувствителни към определени киселини или ретиноиди, сертифицираният дерматолог Азаде Ширази, доктор по медицина, препоръчва да ги замените с ниацинамид, обичайна съставка за грижа за кожата, която действа по подобен начин.

Тези, които са чувствителни към аромати в продуктите за грижа за кожата, трябва да потърсят алтернативи без аромати и ако сте предразположени към акне, съсредоточете се върху намирането на продукти, които са етикетирани като "некомедогенни", което означава, че съставките няма да запушат порите ви. Освен това понякога  естествените съставки за грижа за кожата действат също толкова добре, колкото техните изкуствени двойници, така че не ги пренебрегвайте.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay