Могат ли банановите кори да намалят бръчките?

Могат ли банановите кори да намалят бръчките?

От замразени краставици до маски с кисело мляко и куркума, изглежда, че натуралните съставки в грижата за кожата са се превърнали в най-новата тенденция за любителите на красотата. В ерата на свръхконсуматорството е лесно да се затрупате с бутилчици с кремове и почистващи продукти, за да украсите вашата мивка в банята, дори ако те всъщност не ви вършат работа. Но може ли връщането към корените в грижата за кожата да бъде точно това, от което се нуждае вашата кожа?

За онези, които се борят с досадните бръчки или бръчки по челото, банановите кори може да са точно този трик, който търсите. Тази естествена и достъпна съставка е популярна заради предполагаемите си свойства против стареене и намаляване на бръчките. Освен това, това е добър начин да оползотворите напълно любимите си плодове, след като сте приключили със закуската.

Могат ли банановите кори да намалят бръчките?

Но какви са истинските ползи от банановите кори за вашата кожа?

Ползите от бананите за цялостното здраве са широко известни: високото им съдържание на жизненоважни хранителни вещества определя плода като първата суперхрана. Бананите са богати на хранителни вещества като калий, витамин С и най-важното силициев диоксид, който е ключов минерал за производството на колаген. Колагенът е супер протеин, който помага за заместването на мъртвите кожни клетки и възстановяването на нова кожна бариера, което води до по-плътна, по-млада кожа.

TikToker твърди, че банановите кори могат да заменят дори най-скъпата грижа за кожата, а именно ботокс.  Във видео, потребителката на TikTok @alaynaryan1979 демонстрира своята рутина за лице с бананова кора. Тя дори насочва последователите си да наблюдават колко е узрял плода, като отбелязва: "Колкото по-груб изглежда отвън, толкова по-добре ще изглежда кожата ви!"

В друго популятно  видео, засилващо тенденцията, дерматологът Мамина Турегано, доктор по медицина, показва как майка ѝ използва бананови кори върху цялото си тяло. Д-р Турегано твърди, че те осигуряват ползи като хидратация и ексфолиация, като същевременно помагат в борбата с бръчките и изравняват тена на кожата. Приписвайки банановите кори като ключ към блестящата кожа на нейната 72-годишна майка, ефектите от тази суперхрана за лице изглеждат невероятни.

Могат ли банановите кори да намалят бръчките?

Големият въпрос, който остава, е: може ли ползата на банановите кори да бъде подкрепена от науката? Простият отговор е не, според дерматолога д-р Самер Джабер. Тя казва, че макар да няма доказана научна полза, кожата ви няма да ви се увреди, ако я натриете с бананови кори. Дерматологът също така предупреждава да не се вярва на фалшиви твърдения на влиятелни лица и компании за грижа за кожата за продукти.

Въпреки това, все пак може да има някои предимства. В случай, че все пак искате да го пробвате, те не трябва да причинят пряка вреда - освен ако не сте алергични. Дерматологът Хадли Кинг, доктор по медицина, казва, че втриването на бананови кори върху кожата ви може да осигури ползи като нежно ексфолиране и намаляване на подпухналостта. Това "подсилване" включва антиоксиданти, калий, цинк и аминокиселини, хранителни вещества, които всички се борят със стареенето на кожата и нейните странични ефекти, които могат да включват и бръчки.

Основният извод от тази тенденция е, че грижата за кожата трябва да бъде холистична и да не зависи от един продукт. Въпреки че процедурите за лице с бананова кора могат да бъдат от полза за кожата ви, те няма да послужат като лек за бръчките или възрастовите петна. Поддържането на проста рутинна грижа за кожата, многото упражнения, достатъчно сън и здравословното хранене са най-добрият ви залог за постигане на перфектни резултати.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay