Странни причини, поради които ни излизат пъпки

Странни причини, поради които ни излизат пъпки

За съжаление, акнето не се появява само в тинейджърска възраст, а борбата с него може да бъде много ожесточена и често без видим резултат. За да се справим със странните пъпки по лицето и тялото си, първо трябва да разберем какво ги причинява и да редуцираме употребата му.

Оказва се обаче, че някои доста неочаквани продукти, които използваме и действия от всекидневието ни могат да бъдат причина за появата на акне. Но кои са те?

Предпазна маска

Ако забелязвате малки пъпчици по брадичката и бузите си, вероятно не ви се привижда. Това е т.нар. маскне или акне, предизвикано от носенето на платнена маска. Под маската ние се потим, а самата тя попива естественото маска, които кажа образува и събира мръсотия, което я прави перфектна среда за развиване на бактерии.

За да се справите с проблема, първата стъпка е да замените маската от синтетична материя с такава от памучен плат (уверете се, че е трипластова, за да си осигурите ефективна защита срещу вируса). Това ще ви помогне в борбата срещу пъпките, тъй като синтетичните материи раздразват кожата и водят до образуване на акне, докато памучният плат оставя кожата да "диша".

Не забравяйте да почиствате лицето си с подходящ продукт сутрин и вечер и използвайте мазила със салицилова киселина, които са много ефективни при маскнето. Избягвайте тежкия фон дьо тен, защото той допълнително върши поразии с кожата ви под маската.

Не почиствате добре лицето си и калъфката на възглавницата

През деня върху кожата се натрупват мръсотия, омазняване, грим и мръсотия. Ако не измиете лицето си добре, преди да заспите, целият този боклук се прехвърля върху калъфката ви за възглавница и след това отново се прехвърля върху лицето ви. Сертифицираният дерматолог Джошуа Цайхнер, доктор по медицина, казва, че дългосрочното излагане на кожата ви на този тип замърсяване, заедно с триенето на лицето в калъфката за възглавница, може да предизвика възпаление и акне. Но това не е всичко! Мазната среда може да бъде среда за размножаване на бактерии, които могат да заразят кожата, ако има открити участъци – една от многото причини за акне.

Сменяйте калъфките за възглавници на всеки няколко вечери. И ако все още не сте го направили, преминете към сатенена или копринена калъфка, за да намалите триенето (косата ви също ще ви благодари).

Недоспиване

Телата ни се подлагат на ежедневни циркадни ритми, при които определени дейности се случват сутрин, а други нощем. "Сънят е време за почивка и възстановяване, а нивата на кортизола намаляват", обяснява д-р Цайхнер. Липсата на сън означава, че тялото ни е изложено на непрекъснато високи нива на кортизол. Подобно на това, което се случва по време на стресови моменти, кортизол-освобождаващите хормони всъщност могат да се свържат с мастните ви жлези и да причинят акне.

Спете поне по 8 часа на вечер и махнете телефона от лицето си поне два часа преди сън.

Съставките в козметиката

Причината за акне може да са подлите съставки във вашите продукти. Според козметичния дерматолог Жанин Дауни, доктор по медицина, минералното масло, например, е изключително тежък овлажняващ агент, който се намира в някои кремове за лице. То може да запуши порите ви, ако сте предразположени към черни точки. Кокосовото масло също е известно със способността си да запушва порите. Освен това, ароматите и пенителят натриев лаурил сулфат (SLS) могат да бъдат намерени в много продукти и са често срещани причини за акне.

Четете етикетите и се стремете да избягвате посочените по-горе съставки. майте предвид, че кокото по-напред се намира продукта в списъка със съставки, толкова по-силна е концентрацията му в продукта. 

Продукти за коса

Същите тези запушващи порите овлажняващи агенти и сулфати, които се съдържат във вашите продукти за грижа за кожата, могат да бъдат намерени и шампоани, балсами и стилизаиращи. И подобно на начина, по който могат да причинят пъпки по лицето ви, съставките могат да проникнат в порите на тялото ви и да ги запушат, което води до акне по гърдите, по гърба и дори пъпки около косата и скалпа.

Уверете се, че след всяко измиване на косата, внимателно сте изплакнали гърба си и всяка друга част от тялото си. Заложете на безсулфатен шампоан, който драстично ще намали риска от поява на пъпки по тялото и лицето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay