Отмъщението на аутсайдерите

Ако в училище винаги сте топлили последния чин, имате голям шанс след време да седнете на креслото на успеха

Отмъщението на аутсайдерите

Какви бяхте в училище? Аутсайдери, на които никой не обръщаше внимание? Леко странни, винаги осмивани именно заради това, че не приличате на другите? Отхвърляни от всички и тотално не-в-групата-на-популярните момичета? Ако на поне на един от тези въпроси отговорът ви е "да", то знайте, че всъщност прогнозата за вашето бъдеще е много благоприятна.

Според Александра Робинс и книгата й "In The Geeks Shall Inherit The Earth — Why Outsiders Thrive After High School", издадена от New York Times и превърнала се в абсолютен бестселър в САЩ, да бъдеш лузър в училище всъщност си е една много сериозна заявка, че на малко по-късен етап всички ще ти се възхищават. И това не е част от глуповат филм с happy end, а теория, който авторката доказва не само с изпитани психологически техники и похвати, но и с примери от живия живот.

"Децата, които са смятани за тихи и отхвърляни в училище, имат голям шанс да се превърнат в супер успешни възрастни и това не е случайно", споделя Робинс пред TIME и разказва за своята теория на "неочаквания обрат". В основата й е схващането, че ако дадени умения и способности биха изритали едно дете в графа "аутсайдер" в училище, то същите тези особености на възприятията могат да го изкачат високо по социалната стълбичка, когато вземе живота си в ръце след гимназията.

Ето няколко доказателства, че "готините" в училище не винаги успяват да задържат статута си след като се дипломират, а често местата, които са били предвидени за тях ловко се изземат от "смотаняците", позиционирани на последния чин.

Любителка на готик течението, с нарязани дрехи, дълга черна коса и тежък грим, безспорно ще бъде класифицирана като аутсайдер от съучениците си, но на по-късен етап опитът ѝ ще я научи да не съди за хората по тяхната външност. Тя винаги ще вярва на своята преценка, защото никога не е била част от група и не следва да се оповава на масовото мнение. Това, според Александра Робинс, изгражда един стабилен и аргументиран индивидуализъм, който правилно интерпретиран – води до задължителен успех.

Същото важи и за момичетата, които предпочитат задачите по математика и логика пред гримовете и дискотеките. Оказва се, че всеки може да се научи как да се целува, но не всеки в крехка гимназиална възраст е склонен да жертва първото за сметка на нещо много по-основополагащо: решаването на математически казуси учи на логика, търпение, прагматизъм и умение да извеждаш поставени задачи до успешен край. Такива момичета често са на водещи позиции в големи корпорации, не се страхуват от интелектуални предизвикателства и от малки знаят как да се справят с трудности.

Книгата на Александра Робинс предизвиква шумен отзвук и дебати отвъд Океана, а и не само там. Британският Daily mail коментира: "Момичетата, които винаги искат да бъдат в крак с теченията и оповават избора си на това, което е смятано за модерно и готино в групата, се страхуват да излязат извън установените рамки и често не знаят как да взимат самостоятелни решения, защото се определят като част от дадена общност. Те винаги бързат в страха си да не бъдат изпреварени и определено се нуждаят от чуждното одобрение, защото са научени да вярват, че само то ги прави успешни."

Но как тихото момиченце с брекети и големи очила взима лидерската позиция, когато напусне училищния двор? Два показателни примера за истиността на теорията на Робинс са дукесата на Кембридж Кейт Мидълтън и Дж. К. Роулнг, автор на поредицата от книги за Хари Потър и най-продаваното име за миналата година. И двете са били тотално отхвърляни от групата на популярните и харесваните в учническите си години, но днес се нареждат сред най-известните и богатите в света.

Кейт Мидълтън споделя в личен дневник, станал достояние на медиите в Кралството малко преди сватбата й с принц Уилян, че на 13 години била смятана за изключително тиха и покорна, а и за болнаво слаба, и това често я изритвало от всякакви училищни забави и извънкласни мероприятия. За сметка на това родителите й държали срещу 10 000 лири на срок, които заплащали за обучението на дъщеря си в Downe House
School, тя да получава възпитание и образование, присъщи на една бъдеща дама. Ето я и нея, грозното патенце се превърна в очарователно красив лебед. Слабата й фигура днес е смятана за изключително фина и женствена, модел за много от световните дизайнери, а маниерите, както самата тя признава, не са нещо, на което е била обучавана преди да стане част от кралското семейство. Придобила ги естествено, докато седяла на последния чин и се опитвала да бъде тиха и незабележима.

В ученическите си години писателката Дж. К. Роулинг изобщо не харесвала номерата, които възприятията ѝ ѝ погаждали – тя живеела в свой свобствен, измислен свят на мечти, предпочитала да не излиза от стаята си, а най-добрите ѝ приятели били книгите. Много и дебели книги. Днес интровертната природа и лудото ѝ въображение ѝ донасят състояние от 519 милиона лири.


Ето какво допълва авторката на "теорията на неочаквания обрат": "Не трябва да се притесняваме да бъдем себе си дори тогава, когато това не прилича на поведението на повечето хора около нас. Децата в училище няма как да го знаят, но ако родителите им прочетат тази книга, могат да им го кажат и да ги възпитават в този дух. Ще им помогнат да спечелят време и да се научат да се чувстват комфортно в своята собстветна компания."

Психологът Линда Пападополус потвърждава, че книгата на Робинс не е просто поредният бестселът на книжния пазар, а наръчник за успешна кариера и живот след гимназията: "Да бъдеш аутсайдер в училище може да бъде нещо много позитивно, защото успешните хора почти никога не са последователи, което не значи задължително, че трябва да бъдат лидери. Те трябва да разчитат на своето мнение и индивидуалност, били те и не особено удобни в тинейджърските им години."

Не крийте любовта си към алгебрата, "Междузвездни войни" или сложните логически казуси. Отпразнувайте ги, защото те вероятно са издайническите маркери на бъдещия ви успех.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 21.07.2011|17:07
Не винаги обаче се получава така. Много деца точно заради отношението, което са имали учениците им към тях се затварят още повече в себе си и не успяват изобщо да се реализират някъде. Същото се говори и за учениците със слаб успех. Когато напуснат училище преуспяват много, а отличниците изобщо. Всичко опира до късмета на човек. Ако всички се ръководехме от тази максима, никой нямаше да учи в училище, само и само да бъде след години милионер.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay