Колко време траят сънищата?

Художници, писатели, философи и учени отдавна са очаровани от сънищата. Гръцкият философ Аристотел има цял трактат за сънищата, а Шекспир размишлява за тях в трагедията „Хамлет“.

Колко време траят сънищата?

И днес продължаваме да говорим за сънищата. Често се чудим какво биха означавали днес. И знаем, че почти всички хора сънуват, независимо дали или колко добре си спомнят тези сънища, когато се събудят. Но защо сънуваме? Краткият отговор е, че учените всъщност не знаят със сигурност защо.

Колко дълго продължават сънищата? Трудно е да се каже колко дълго продължава индивидуалният сън. Но експерти могат да дадат прогноза за това колко време може да прекарате в сънуване. Средно човек сънува четири до шест пъти на нощ. Може да прекарате до 2 часа в страната на сънищата по време на нощен сън.

По-голяма част от съня изглежда се случва по време на бързото движение на очите или т.нар. REM сън. Това е една от двете основни категории сън, които тялото ви изпитва, като другата е сън с небързо движение на очите NREM. И докато е възможно да сънувате по време на NREM съня, то сънищата ви са по-ярки по време на REM съня. REM циклите обикновено се появяват на всеки 1,5 до 2 часа. Тялото ви първо ще влезе в REM сън около 90 минути след като заспите. Но може да останете в този първи цикъл на съня за около 5 минути. Ако спите около 8 часа, може да прекарате около една четвърт от това време в сън REM.

Колко траят кошмарите? Можете ли да си спомните, че сте сънували кошмар? Няма точен отговор за това колко дълго трая един кошмар. Но експертите отбелязват, че тези сънища са склонни да се случват в по-късните цикли на REM съня, често в последната трета на нощта. Смята се, че жените сънуват по-често кошмари от мъжете. Има много потенциални причини, включително стрес и безпокойство или дори някои лекарства.

И докато всеки от време на време може да сънува кошмар, някои хора страдат от по-чести такива епизоди. Кошмарните разстройства са сравнително рядко срещани. Налични са възможности за лечение, които могат ефективно да помогнат на хората с този проблем, включително репетиционна терапия с изображения и когнитивна поведенческа терапия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay