Ето как да премахнете пигментните петна от кожата

Ето как да премахнете пигментните петна от кожата

Кожата може да развие пигментни петна благодарение на много фактори, включително ултравиолетовите лъчи, промените, свързани с възрастта, хроничните бъбречни и чернодробни заболявания, последиците от акне, бременност, кожни заболявания (екзема, дерматит), дисбаланса на витамините и заболяванията на стомашно-чревния тракт.

За съжаление, кожни проблеми като пигментни петна често могат да бъдат неизбежни. Но не се тревожете, защото сме подготвили шепа велики рецепти за красота с продукти, които можете да намерите в кухнята си.

Ето как да се отървете от пигментните петна и да предотвратите появата им.

Преди да поставите нещо на лицето си, трябва да проверите кожата за алергични реакции. За да направите това, поставете продукта върху меката кожа на предмишницата и наблюдавайте реакцията на кожата около ден.

Защо се появяват пигменти петна? 

Ако петната са възпалени, болезнени или сърбящи, това може да е признак за алергична реакция или онкологично заболяване. Ако случаят е такъв, потърсете лекар възможно най-скоро, за да изключите възможни заболявания. Ако вашите пигментни петна не са сърбящи, болезнени или възпалени, можете да използвате естествени продукти, за да се справите с тях. Но за да получите възможно най-добрите резултати и да предотвратите развитието на повече петна в бъдеще, може би е добре да погледнете цялостното си здраве и да се справите с проблема от нов ъгъл.

Как можете да третирате пигментни петна по кожата си у дома?

Преди да започнете домашно лечение, изчистете кожата си със скраб от захар, смесена с някакъв вид масло. Нанесете почистващата течност на желаната област, като използвате кръгови движения (не забравяйте да избягвате зоната около очите) и измийте с топла вода.

1. Лимон

Лимоновият сок е най-добрата съставка за изсветляване, почистване и дезинфекция на кожата - просто се уверете, че не сте алергични или чувствителни към цитрусови плодове. Просто смесете лимоновия сок със заквасена сметана или мед и го поставете директно върху кожата. След 10 минути сместа се измива с вода. Друг чудесен начин да използвате лимонов сок за вашата кожа е да го разбъркате с вода и да измивате лицето си с него до три пъти на ден.

2. Сода

Содата е друга чудесна съставка, която се смесва с лимонов сок за измиване за кожата ви. Една от възможностите е да се смеси содата с лимонов сок и да се постави директно върху кожата ви на всеки два дни. Ако имате суха или чувствителна кожа, тогава е достатъчно да я използвате само един до два пъти на ден. Или можете да разбъркате содата с няколко капки вода и да я поставите директно върху проблемните места, преди да я измиете с вода.

3. Алое Вера

Това уникално растение е не само велик овлажнител на кожата, но също така помага при регенерацията и с лечебни изгаряния и пигментни петна. Просто изцедете сока от листата на алое вера и го поставете на всякакви проблемни места два пъти на ден.

4. Лук

Лукът съдържа както сяра, така и витамин С, които помагат за регенериране на кожата, отстраняване на пигментни петна, изглаждане на бръчките и борба с акнето и други несъвършенства на кожата. Просто поставете сок от лук върху желаните области на лицето и измийте с хладка вода след 10 минути.

5. Чесън

Вярвайте или не, чесънът съдържа огромно количество етерични масла, които могат да бъдат много ефективни, когато става въпрос за изсветляване на кожата. Разрежете скилидка чесън на половина и разтрийте лицето си. Можете да го правите няколко пъти на ден. 

6. Оцет

Ябълковият оцет прави тена по-равномерен и гладък. Поставете съставката директно върху пигментните петна, които желаете да премахнете, и оставете за 20 минути, преди да го измиете със студена вода.

7. Кисело мляко

Киселото мляко съдържа млечна киселина, която помага да се подновява кожата, да се дезинфекцира и премахват пигментните петна. Поставете киселото мляко на лицето, като обърнете специално внимание на проблемни места. След 20 минути, измийте с топла вода.

8. Куркума

Въпреки оранжевия си цвят, куркумата всъщност е известна със своите изсветляващи ефекти. Смесете подправката с натурален портокалов сок, нагрейте го и го поставете върху кожата.

9. Аспирин

Смесете 10 хапчета аспирин с малко вода. Разтривайте сместа върху лицето три пъти седмично. Не забравяйте да вземете тридневна почивка от лечението на всеки седем дни.

Как да предотвратите появата на пигменти петна?

Една балансирана диета, съчетана с превантивни мерки, може да ви помогне да избегнете многото елементи, които причиняват появата на пигментни петна.

Изключете възможността от заболявания, които могат да доведат до появата на нови пигментни петна и други проблеми.

Поддържайте кожата си хидратирана и пийте достатъчно вода.

Опитайте се да избегнете лятното слънце от 11:00 до 16:00 часа.

Използвайте слънцезащитни продукти не само когато сте на плажа, но и докато се разхождате из града.

Избягвайте да посещавате солариума - това води до преждевременно стареене и нови пигментни петна.

Яжте повече пресни зеленчуци и плодове, които са богати на витамини С, А и Е. Можете също така да ядете месо и млечни продукти.

Не яжте мазни или пържени храни, захар или други нездравословни храни, тъй като влошават състоянието на вашата кожа и цялото тяло.

Откажете се от лошите навици, подсилете имунната си система и прекарвайте повече време навън. Не забравяйте да участвате в дейности, които предизвикват положителна емоция, тъй като това ви помага да поддържате здраво тяло и страхотно настроение.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay