Жан Пол Готие неочаквано заложи на консервативния и удобен стил в новата си колекция

Есен/Зима 2011 според Готие

Лиу Уен
Лиу Уен

Есенно-зимната колекция на именитата парижка марка "Jean Paul Gaultier" ни напомни за една добре забравена естетическа визия – буквалният "консервативен и удобен стил", освободен от всякакви трикове и хитроумни допълнителни приспособления. Което може би е причината дизайнерът да реши да разнообрази и оживи ревюто си, като представи моделите си по присъщ за него креативен начин.

Готие, който е известен с лансирането на модели с наднормено тегло на подиума, сега накара световноизвестните си манекенки да събличат дрехите си, като разкриваха разнообразието от "слоеве". Правилното наслагване на конкретен набор от дрехи стана акцент още с появяването на 46-годишната актриса Валери Лемерсие, която откри и закри дефилето. Накрая на подиума лежаха шалове, чанти, сака и палта, толкова елегантно и същевременно небрежно захвърлени, че по-скоро приличаха на модерна арт инсталация, отколкото на разхвърляни куп дрехи.

Но да се върнем към самите дрехи и модата, която според лошото дете на Париж ще властва през следващия зимен сезон. Кожа, вълна, кашмир, коприна, жакард... материите, на които повечето дами са залагали и продължават да залагат за по-сериозен и делови вид, напомняха на класиката от миналото, за една женственост, изтънченост и вечна естетика.

"Всичко беше за жената, която би казала: "Не искам да изглеждам като дъщеря си в тийнейджърските ѝ години!", заяви пред пресата самия Жан Пол Готие, като даде необходимата яснота около ревюто си на 5 март по време на Седмицата на модата в Париж.

Класическите модели дамски костюми изпълниха функцията си да препратят публиката към носталгичните времена от миналото не само на Готие, но и на повечето зрели, помъдрели дами. Но също така ни напомни и за това, че колкото и сериозни да ни кара живота да бъдем, това не би трябвало да влияе изцяло и на облеклото ни. За това решението да оцвети и даде повече живот на тоалетите с ефирни цветни рокли, ризи, туники и аксесоари се оказа повече от успешно и би трябвало да служи за пример на всяка амбициозна жена, която с всяка дума, жест и акцент заявява ясно позициите си. Все пак на всеки е известно влиянието на облеклото в бизнеса, при първа среща и като цяло в ежедневието.

Впечатляващо, но не до толкова, че да ме накара да възкликна: "Перфектно!". Изкуствено състарените модели, които бяха главно анорексично слаби момичета, изглеждаха неестествено с прошарените перуки оформени с тупитани обеми в стила на 60-те години на миналия век. Липсваше доза младост – все пак и въпросната дама също е била млада, нали?

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay