Жената може да има "срок на годност", за да стане майка

Имаме "срок на годност", за да забременеем

Жената може да има "срок на годност", за да стане майка

Оценката на яйчниковия резерв и прогнозата за репродуктивния потенциал при жената са едни от водещите тенденции в гинекологията. Това обяснява д-р Явор Владимиров, специалист в областта с над 20-годишен опит и директор на най-новата ин витро болница у нас, СБАЛАГРМ "София".

 

"Добре е всяка жена, особено след 35 годишна възраст да си направи подобен профилактичен преглед. Нейната репродуктивна способност може да се прогнозира до 10 години напред. Решилите са имат деца по-късно в живота си ще преосмислят приоритетите си, ако знаят, че могат да заченат по естествен път само още 1-2 години" смята д-р Владимиров.

 

Жената се ражда с милиони яйцеклетки, но дори още преди първия менструален цикъл, те са чувствително намалели. Процесът продължава с всяка следваща менструация. Ако преди 50 години проблемът не е бил актуален, тъй като жените са раждали в двайсетте си години, то днес е особено наболял с отлагането на майчинството.

 

При 10% от европейките, в това число и българките, цикълът спира преди 45 години и те вече не могат да имат деца. Причините най-често са наследствено предразположение, оперативно лечение или определени заболявания. Ранната прогноза и диагностика обаче могат да предотвратят много случаи на безплодие.

 

"Това е съвременният метод за профилактика на безплодието и голяма стъпка в семейното планиране. Това е бъдещето!" заявява д-р Владимиров.

 

Диагностика на яйчниковия резерв всяка жена може да си направи в ин витро болница "София" на цена от 200 до 1000 лева. Над 100 000 евро са инвестирани в специален апарат за целта, а прогнозата за плодовитост се прави чрез група специфични ултразвукови, хормонални и генетични изследвания.

 

Ултразвуковите показват триизмерно обема и кръвоснабдяването на яйчниците.

 

Чрез хормоналните изследвания се засича намаляването или липсата на определени хормони, а чрез функционалните се "натоварват" яйчниците, за да се види как работят.

 

Генетичните пък изследват връзки назад в поколенията, които биха могли да доведат до ранно навлизане в менопауза.

 

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 15.04.2012|16:23
Можеш да родиш без проблем, ако раждаш второ или трето дете.
3
Не е посочен 09.06.2011|12:17
Разбира се, че можеш. Има жени, които раждат и на 40-45 без проблем, но те са малко. Винаги има изключения, но по-добре да не рискуваме.
2
Не е посочен 09.06.2011|12:00
Аз съм жена... и преди да прочета статията си мислех, че и на 35, на 38 мога да родя без проблем... явно нещата не стоят точно така
1
Не е посочен 09.06.2011|10:12
Всяка жена знае, че с напредването на възрастта ѝ тя губи своите яйцеклетки и след 35 годишна възраст шанса да забременее се свежда до минимум. Това не е нищо ново! Интересното в случая е тази нова техника, която може да прогнозира нашата репродуктивна способност до 10 години напред. По този начин биха си спестили много от грижите и стреса редица млади семейства, решили по-късно да имат деца.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay