Какво да хапват децата, за да са по-умни?

IQ според храненето

Какво да хапват децата, за да са по-умни?

Според британско проучване децатa, които се хранят с много преработена храна може би на по-късен етап от живота си ще имат малко по-нисък коефициент на интелигентност.

Това заключение е резултат от дългосрочно изследване на 14 000 човека, родени във Великобритания през 1991 и 1992 г., чието здраве е проверявано на възраст 3, 4, 7 и 8 и половина години

Родителите на изследваните деца са попълвали анкети, като част от въпросите в тях са били свързани с детайлно описание на видовете храна и напитки, консумирани от децата.

При обработката на резултатите са се оформили три типа хранене: първият е с голямо количество преработени мазнини и захар, вторият е т. нар. "традиционна диета”, която включва много месо и зеленчуци, а третият "съзнателно здравословен” тип е богат на салати, плодове, зеленчуци, риба паста и ориз.

Когато децата навършили 8 и половина години, техният коефициент на интелигентност бил измерен чрез стандартния тест Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC).

В изследването са събрани пълни данни за 4000 деца. Резултатите разкриват забележима разлика в IQ между подрастващите с първия тип хранене и здравословно хранилите се деца.

Онези, които са се хранели с най-много преработена храна (20% от децата от първия тип) имат среден коефициент от 101 точки, а децата с "най-здравословна диета” (20% от третия тип) имат средно по 106 точки.

Полин Емет от Факултета по социална медицина към Университета в Бристол и съавтор на изследването коментира: "Това е много малка разлика, не е огромна разлика, но тя все пак ги прави (бел. ред. - групата деца, със среден коефициент 101 точки) по-малко способни да се справят с обучението, по-малко способни да се справят с някои неща от живота.”

Връзката между храненето и коефициента на интелигентност е много дебатирана, защото може да бъде изопачена от различни фактори, включително от икономическите и социалните условия на живот.

Г-жа Емет отбелязва, че екипът, провел проучването, максимално е елиминирал влиянието на подобни фактори, като е взел предвид условия като предучилищното образование, социалната класа, възрастта, вида на жилището, негативния жизнен опит, дали децата четат книги или гледат повече телевизия.

Мащабът на изследването според учените е безпрецедентен и те смятат, че работата по проекта трябва да продължи, за да се проследи дали влиянието на хранителния режим върху IQ ще се запази с порастването на децата.

Запитана защо junk храната има такъв ефект, Полин Емет предполага, че в подобна диета липсват изключително важни за развитието на мозъка в детска възраст витамини и хранителни елементи.

Кратко представяне на изследването е публикувано в Журнала за епидемиология и обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Източник: AFP

от Меню

 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 15.04.2012|16:24
Съгласна съм с теб. Всичко зависи от родителите и никоя храна няма да те направи по-умен, ако те отглеждат идиоти.
1
Не е посочен 03.06.2011|09:20
Може би наистина има връзка нездравословното храненето с коефициента на интелигентност при всеки от нас, но никак не съм съгласна, че на всичко това влияят различни фактори, като икономически и социалните условия на живот. Това, че дадено семейство няма нужните средства да изпрати детето си в елитно училище например, не означава че детето е по-малко неграмотно или не чете достатъчно книги. Някак не виждам логика във всичко това. Да не забравяме колко много известни учени са тръгнали от нищото и въпреки не толкова добрите им условия на живот, те са постигнали много.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay