Когато има пречки да забременеете...

Безплодие – няма място за паника

Когато има пречки да забременеете...

Двойките, които искат да си заченат дете, могат да намерят решение на проблема с мъжкото безплодие, като похапват повече храни, богати на витамин Е и цинк, откриха учени от университета в Нова Зеландия.

 

Изследователите съсредоточили внимание върху мъжкото безплодие, което засяга около 20% от мъжете.

 

Безплодието при силния пол се появява, когато свободни радикали увредят ДНК-то и способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетка, за което ще бъдем по-подробни по-надолу в текста. Антиоксидантите, включително и някои хранителни вещества, спомогнат за предотвратяването на проблема, чрез стабилизиране на свободните радикали. Сиренето и червените боровинки увеличават възможността от забременяване почти четири пъти.


Това говорят последните изследвания. Нека обаче като жени да си поговорим какво всъщност представлява безплодието, как да се изправим с проблема лице в лице и как можем да се преборим с него, когато не всичко е безвъзвратно изгубено.

 

Приема се, че ако след 12 месеца не настъпи бременност при водене на нормален полов живот, без предпазни средства и разбира се, и ако двойката целенасочено желае забременяване, то двойката е потенциално безплодна и е необходима консултация с лекар-специалист. Тук обаче идва моментът, в който паниката е излишна и ненужна. Единственото, което бихте си причинили, ако изпаднете в такава е по-трудно преодоляване на ситуацията. Всички ние сме чували за жени, които нямат медицински проблем, но не успяват да заченат поради фиксидеята да станат майки. Трябва да се подходи емоционално зряло, както и е много важно партньорите да се подкрепят взаимно. Дотук добре.

 

Нека също и да си припомним малко биология от 8 клас и да си спомним, че зачеването и бременността са сложни процеси, зависеши от много фактори


1 производство на здрави сперматозоиди при мъжа

2 производство на здрави яйцеклетки при жената

3 незапушени фалопиеви тръби, през които сперматозоидите достигат до яйцеклетката

4 способност на сперматозоида да оплоди яйцеклетката

5 способност на оплодената яйцеклетка да се имплантира в матката

6 успешно развитие на ембриона

И накрая, за да бъде една бременност успешна, е необходимо да е налице здрав ембрион и жената да има адекватна на неговото развитие хормонална среда. Ако само един от изброените фактори е нарушен, това може да доведе до безплодие.


Какви са причините за безплодие при мъжа?

Най-често срещаните причини за безплодие при мъжа са т.нар. Азооспермия - състояние на пълно отсъствие на сперматозоиди в еякулата и олигоспермия производство на малко количество сперматозоиди. Понякога сперматозоидите са увредени или пък умират преди да са достигнали до яйцеклетката. В редки случаи безплодието при мъжа се дължи на генетично заболяване като например муковисцидоза (cystic fibrosis) или хромозомна аномалия.


Какви са причините за безплодие у жената?

Най-честата причина за безплодие при жената е нарушената овулация. Други причини могат да са запушени фалопиеви тръби, вследствие на тазово-възпалителна болест или ендометриоза. Вродените аномалии или доброкачествените тумори на матката (фиброми), които деформират маточната кухина се свързват с повтарящите се спонтанни аборти. Възрастта също играе важна роля при женското безплодие. Способността на яйчниците да произвеждат яйцеклетки намалява с възрастта, особено след 35 години.


Как се диагностицира безплодието?
Двойки, които не успяват да постигнат забременяване при полови контакти без предпазни средства в период на около година, трябва да потърсят специализирана лекарска помощ. Лекарят първо ще направи физически преглед и на двамата партньори за евентуални физически отклонения, които могат да са причина за безплодието. След това ще проведе разговор с тях, за да разбере какви са сексуалните им навици.
Ако не може да бъде открита причината, ще се наложи партньорите да направят по-специфични изследвания. При жената тези изследвания включват анализ на телесната температура и овулация, рентгеноскопия на фалопиевите тръби и матката и лапароскопия. При мъжете първоначално се прави изследване на семенната течност.

Какво може да се предприеме при безплодие?
В 85 до 90% от случаите на безплодие се прилагат традиционни методи на лечение като медикаментозно лечение или хирургична корекция на репродуктивните органи. В останалите случаи се прилага ин-витро оплождане, за което също ще поговорим в някои от следващите ни статии.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay