Предимства на хиалуроновата киселина в грижата за кожата

Предимства на хиалуроновата киселина в грижата за кожата

Ако има една "модерна" съставка за грижа за кожата, която предлага ползи, които всъщност заслужават вашето лице, това може да е хиалуронова киселина.

И така, какво наистина има в това вълшебно вещество? И какъв е най-добрият начин да го използвате?

Какво всъщност е хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина (HA) е вид захар, който тялото ви прави естествено: Това е захар, въглехидрати с дълги вериги, присъстващи в нашето тяло и кожата ни. Тя също така присъства в много кътчета, като между мускулните влакна и в пълните с течност торбички, които оформят ставите ви, но най-голямата концентрация на НА в тялото се намира в кожата.

Когато се прилага локално, хиалуроновата киселина действа като мощен овлажнител, което означава, че привлича вода към себе си. Когато се прилага локално и се абсорбира в кожата, тя позволява допълнителна хидратация чрез привличане на вода. По този начин тя може както да хидратира, така и да попълни кожата, като я накара да се чувства овлажнена и да омекоти вида на фините линии, бръчките и провисването, често без добавена мазнина.

Нека да разгледаме науката за хиалуроновата киселина.

Тя за първи път е изолирана през 30-те години на миналия век, така че имаме десетилетия да я изучаваме и разбираме. Ние наистина знаем доста за това как действа тя в организма. Преминава през клинични изпитвания и процес на одобрение на FDA във филърите и се използва при локални лечения на рани.

Кремът, съдържащ НА, може да бъде полезен за смекчаване на страничните ефекти на оралните ретиноиди, лекарства, за които е известно, че причиняват сухота.

Но истината е, че ни липсват независими мащабни клинични изпитвания, изследващи козметичните потенциали на хиалуроновата киселина. Както беше казано през миналата година, козметиката с хиалуронова киселина твърди, че възстановява хидратацията и еластичността на кожата, въпреки че нито едно строго научно доказателство не е в състояние да обоснове това твърдение.

Ето най-добрият начин да използвате хиалуронова киселина в ежедневната си грижа за кожата:

Хиалуроновата киселина се използва най-добре за хидратация, така че не е изненадващо, че вече е често срещана съставка в овлажнителите. Но може да се намери и в серуми за лице и спрейове за добавяне на още по-голяма хидратация между слоевете продукти за грижа за кожата или през деня за освежаващо лечение. Обърнете внимание, че в продуктите за грижа за кожата можете също да го видите като натриев хиалуронат (форма на натриева сол) или калиев хиалуронат (форма на калиева сол).

За да получите още повече ползи от хидратация от продуктите с хиалуронова киселина, се препоръчва да ги използвате скоро след измиване на лицето или душ, когато лицето ви все още има малко влага върху себе си. По този начин можете да улавяте и задържате повече от тази влага в кожата си. Въпреки това, всички ефекти, които виждате от използването на локална хиалуронова киселина, ще бъдат временни и дори могат да изчезнат до края на деня. Така че, ако ви харесва начина, по който изглеждате, бъдете готови да го използвате всеки ден.

Продуктите с хиалуронова киселина са чудесни за почти всеки тип кожа, но могат да бъдат полезни особено за тези с комбинирана кожа, които търсят силно овлажняващ продукт, който не е твърде гъст или оклузивен.

Един от най-големите плюсове на хиалуроновата киселина е, че това е нещо, което вече се намира в собственото ви тяло, шансовете да усетите дразнене от употребата му са доста ниски - дори ако имате чувствителна кожа. Разбира се, винаги е възможно да сте алергични към останалите съставки в който и да е продукт.

Не всички локални хиалуронови киселини са еднакви: хиалуроновата киселина може да има високо, средно или ниско молекулно тегло и изследванията показват, че те правят малко по-различни неща. Докато HA с ниско и средно молекулно тегло вършат класическата работа с привличането и свързването на вода с хиалуронова киселина, НА с по-високо молекулно тегло има по-оклузивен ефект, запечатвайки тази хидратация. Но при достатъчно високи концентрации някои изследователи са открили, че НА с по-ниско молекулно тегло може да извлича вода от заобикалящата кожа, което може да причини дразнене или сухота.

Така или иначе, имате много възможности, когато става дума за продукти, съдържащи HA. Ако намерите такъв, който не е за вас, ще имате много други, от които да избирате. Но ако установите, че постоянно получавате дразнене от продуктите, струва си да говорите със сертифициран дерматолог, за да разберете какво причинява тези проблеми и най-добрият начин да ги избегнете в бъдеще.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay