Сладкото и ние, една вечна и неразделна любов

Защо ли сме такива sugar monsters?

Какво ли щяхме да правим без шоколадови изкушения, плодови кремчета или карамелизирани вкусотии! И добре, че не ни грози такава заплаха, защото в "солен свят" едва ли се живее лесно.

 

Ясно е, че сме пристрастени към сладкото, но замисляли ли сте каква може да бъде причината? Освен страхотния вкус, експертите разкриват и други възможни варианти.

 

Учени от Медицинския колеж Mount Sinai към Нюйоркския университет откриха генът – виновник за страстта към сладкото. При наличие или отсъствие на гена Т1r3 например, зависи дали си пием кафето подсладено или без захар.

 

Копнежът за сладко може да бъде породен и от недостиг на серотнонин. Това е онова вещество, което събужда усмивките и чувството на щастие в нас. Колкото повече серотонин произвежда нашето тяло, толкова по-радостни и еуфорични сме. Все пак кой не обича да бъде щастлив?

 

Датски учени пък установяват, че работата с компютър или гледането на телевизия изострят апетита за сладки изкушения. Обяснението им е, че психическият стрес пред екрана предизвиква известни промени в кръвната захар и на хормонално ниво, което пък заблуждава мозъка, че е изразходвал много енергия и се нуждае от нещо висококалорично.

 

Интересен е фактът, че около 40% от нежния пол са пленени от шоколадовата наслада, а при мъжете този процент е три пъти по-малък.

 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay