Следващият безработен топ модел

В Холандското риалити за красавици си избират победители, които после уволняват

Ананда Марчилдън и Розалинде Кикстра
Ананда Марчилдън и Розалинде Кикстра

Макар че сме женски сайт, неведнъж упорито сме заставали срещу онези стереотипи, определяни като типично дамски.

Не подкрепяме майките с болни амбиции, против безсмислените хирургични интервенции сме, обявяваме се и срещу модната индустрия, която наложи правилото за поднормено тегло, считано за съвършено.

И не, не сме "лелки", избиващи комплекси чрез статиите си. Не се определяме и като старомодни. Просто не прескачаме тънката граница между красивото в рамките на нормалното и красивото с цената на абсурдното.

Тъй като живеем в Епохата на риалити форматите, почти няма тема от живота, по която да не е измислено предаване. Личният ми фаворит е шоуто за бременни тийнейджърки, излъчвано по MTV, но за това - друг път. Преди около десетилетие, един от най-известните супермодели, Тайра Бенкс, стартира риалити, в което търси топ модела на Америка. America's Next Top Model бързо доби широка популярност и не след дълго други страни закупиха формата и създадоха собствена версия, в която търсят най-красивата дама в родината си.

Няма нищо лошо нито в идеята на шоуто, нито в излъчването му по цял свят. То разпространява един идеал и продава надежди на участничките. Надежди, чието сбъдване може да струва скъпо.

Няма да ви говоря за изпитанията, през които минават участничките, за да стигнат до бленувания финал. Няма да ви разказвам за фотосесиите със змии и паяци, убийствено ранното ставане, диетите и тренировките. Всичко това е техен доброволен избор. Ще ви запозная с историите на две от победителките. Постигнали мечтите си, но само за кратко.

През 2008 година Ананда Марчилдън печели "Holland's Next Top Model". Нейната награда възлиза на договор с Modelmasters The Agency (MTA), която по-късно става част от Elite Model Management, както и 75 000 евро паричен стимул.

Всичко е чудесно до момента, в който победителката получава едва 10 000 евро от обещаните 75 000, а освен това, 3-годишният ѝ договор бива прекратен година преди изтичането му.

Причината: Ананда има "дебело дупе", според модната агенция. Всъщност, мерките ѝ са само с 2 сантиметра над стандартните 90, което, от своя страна, е напълно нормално за височината ѝ, която се равнява на 1.83 метра. Не такова е мнението на Elite Model Management. Според техния адвокат, дрехите във висшата мода се правят в един размер и това не е нещо, което агенцията може да промени.

Марчилдън започва да се бори за правата си и в момента съди Elite за неправомерно уволнение. Тя се е отказала от кариерата на модел и се е посветила на дизайна на мебели, но това не я спира да иска това, което ѝ се полага по право.

Година по-късно същото се случва със следващата победителка, Розалинде Кикстра. Тя обаче иска да се развива като модел, затова все още не е прибегнала до среща с агенцията в съда.

От Guardian става ясно, че адвокатът на Ананда е изпратил писмо до Тайра Бенкс, което тя е върнала неотворено. Доколкото сме запознати с активността на черната перла, тя упорито подкрепя жените с по-голямо тегло, самата тя също преживя своя период на plus size. Решението ѝ да замълчи по случая остава загадка.

"Мода" и "абсурд" често са неразделни понятия. Може би това не би било проблем, ако и двете страни са съгласни на всяка странност, родила се в абстрактния ум на твореца. Но когато същата тази мода прекрачи своя свят и влезе в нашия, тогава тя е в състояние да нанесе непоправими щети - да разбие мечти, представи, идеали. И все пак, Elite не са представител на цялата индустрия. Но с техните 2 сантиметра преляха чашата и оставиха петно върху големия модния бизнес.

208 14
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 10.04.2012|10:34
И все пак всички дизайнери пропускат един много важен момент,дрехите няма да ги носят само модели- а богати жени които могат да си ги позволят.. които не винаги имат дълги крака..или перфектното дупе..колко пъти сме виждали някоя застаряваща графиня..в костюм на шанел..еее добре ли изглежда..а на подиума е перфектен.. модата не живее на друга планета... и не може да живее на самоиздръжка..от ревюта..някой трябва и да ги купува.и когато се опитате да влезнете в някоя дреха , която иначе изглежда перфектно, а върху Вас е като парцал.. тогава какво?!
14
Не е посочен 15.03.2012|15:56
Като цяло ми се струва ,че все пак идеала е дрехата, стяща перфектно. На някой жени им е природно дадена такава фигура и аз съм съгласна, че на тях няма нещо което да им стои зле. И това е идеята на всеки дизайнер- дрехите да стоят перфектно. Мислим си, че това е ужасно спрямо момичетата, но това е бизнес, в този бизнес- това е стандарта.Като дете, аз разсъждавах по същия начин като вас, защото имам самочувствието, че изглеждам добре, но все пак не се вписвам в този стандарт. Сега уча моден дизайн и се убедих. В модата... просто- това е! Да си манекен значи да си закачалка. Красива, изящна, но все пак закачалка- на фигурата ти всичко трябва да изглежда добре. Модната индустрия (особено когато говорим за висша мода) не е за да се покажат най- красивите жени, а за да се покажат моделите (дрехите). 2 см са си 2 см. И колкото и да ви се струва глупаво от тея два см зависи как тази дреха ще изглежда. Хубаво е хората да проумеят, че това не е стандарта за най- добре изглеждаща жена, това е стандарта за манекенка. И ще дам един пример от друга сфера, за да се аргументирам по някакъв начин- не просто да изказвам мнение. Представете си- пианист и цигулар. И двамата са страхотни виртуози. Пианиста научава една кратка пиеска за цигулка и цялото общество се надига- защо да не му уредим концерт? Той също е страхотен музикант ОБАЧЕ е пианист. Той просто не може да извлече перфектният тон от цигулката, няма практиката. По същия начин - две красиви жени, но едната манекенка... Направете си съпоставката вече...
13
Не е посочен 02.03.2012|09:47
На мен ми се струва, че тази статия има автор и неговото име се показва под заглавието. А твоят "пълен анализ" меродавен ли ще бъде?
12
Не е посочен 01.03.2012|12:34
Тези наистина преляха чашата,само за 2 см!!!!
11
Не е посочен 01.03.2012|10:30
модният сват по някога е жесток!
10
Не е посочен 01.03.2012|10:18
ужас!заради 2 сантиметра!тези са безмилостни!
9
Не е посочен 01.03.2012|09:31
Като ги гледам тези манекенки колко са хилави имам чувството, че ще се разпаднат на сцената и ще трябва някой да им събира кокалите.
8
Не е посочен 01.03.2012|09:29
Заобленото дупе си е секси, а и 92см и то за такава височина изобщо не са много, надали това е причината.
7
Не е посочен 01.03.2012|09:28
И аз съм против кльощавите манекенки, според мен няма нищо красиво в клечестите крака и хлътнали дупета, красивата жена трябва да е женствена , а не някакъв скелет.
6
Не е посочен 29.02.2012|19:08
мисля че въведението към историята с моделката беше прекалено подробно, с доста излишна информация.
5
Не е посочен 29.02.2012|19:06
явно някой е искал да отмъсти и го е сторил чрез нея. да я уволнят заради "дебело дупе" при положение че тя си е супер фина, това е неоснователно. в модните среди има много коварство и често подливане на вода.
4
Не е посочен 29.02.2012|17:54
Изгубих желание някъде в началото да я дочета...
3
Не е посочен 29.02.2012|17:17
УУУУУУУУууууууууууууууууууууууууууууууууууууу!!!
2
Не е посочен 29.02.2012|16:49
Много ми харесва, че не подкрепяте всички идиотски приумици на модната индустрия, от сорта на анорексично кльощавите момичета. "И не, не сме "лелки", избиващи комплекси чрез статиите си. Не се определяме и като старомодни. Просто не прескачаме тънката граница между красивото в рамките на нормалното и красивото с цената на абсурдното." НО! Ако кажете, че не се опитвате да стереотипизирате или да налагате мнението си ще излъжете. Преди време бяхте пуснали материал за жена, която и според автора на материала била зле облечена. Ако целта е да се покаже личната гледна точка то би било добре да покажете автора, за да й/му направим пълен анализ и да видим дали случайно и подобни анализи не са избиване на комплекси. + това подобни лични мнения би било добре да се пишат в лични блогове, а не в нещо, което претендира да е медия.
1
Не е посочен 29.02.2012|16:30
То докато обясните вие какви сте съвсем изгуби интерес към моделката!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay