Стартира кампания „& АЗ ЗНАМ” за превенция на ХИВ и СПИН

„& АЗ ЗНАМ” срещу СПИН

Стартира кампания „& АЗ ЗНАМ” за превенция на ХИВ и СПИН

Национална информационна кампания за насърчаване на изследването и ранното диагностициране на СПИН започва от 1 декември (Световния ден за борба срещу СПИН).

 

Кампанията "& АЗ ЗНАМ” стартира като отговор на тревожната статистика, свързана с ХИВ в България, която сочи изключително малък брой изследвали се хора. Причината за това е комплексна - незнание, предразсъдъци, страх и срам от резултата. Не на последно място мнозина не намират смелост да посетят кабинетите за анонимно и безплатно изследване, поради неправилно изграденото обществено мнение, че те се посещават предимно от проституиращи, употребяващи наркотици и хора с нестандартна сексуалност.

Информационната кампания ще продължи 3 месеца (от 1 декември 2010 г. до края на месец февруари 2011 г.).. След старта в София, организаторите ще инициират и проведат множество активности, медийни и специални събития, лекции и дискусии в университети и средни училища и разпространение на информационни материали.

Анкета в интернет доказва, че младите хора у нас масово не се изследват за СПИН. 80 процента от анкетираните са посочили, че никога не са си правили изследване за ХИВ/СПИН.

Носителите на вируса на СПИН в България са над 1200 души, като се предполага, че има още около 3 хиляди инфектирани. Най-младият е на 17 години, а най-възрастният - на 67.

 

Симптоми

 

 

ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия, докато причини СПИН.

 

Естественият ход на инфекцията с ХИВ може да се раздели на 3 периода:

 

Първична или остра ХИВ-инфекция – това е периодът на първите две до четири седмици след заразяването с ХИВ. През тази фаза вирусът се размножава активно в организма, а
симптоми са налице при около 50-70% от заразените. Оплакванията са неспецифични и често наподобяват тези на грипа: висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, отпадналост, гадене, повръщане, диария, увеличени лимфни възли, възможна е поява на несърбящ бързопреходен обрив по тялото.

 

Безсимптомна (латентна) фаза – При повечето инфектирани с ХИВ, първичната (остра) ХИВ-инфекция е последвана от дълъг, безсимптомен период със средна продължителност около 10 години. При подходящо лечение този период може да бъде удължен. Обикновено не се наблюдават оплаквания или симптомите са леко проявени - лесна уморяемост, увеличени лимфни възли. Характерен за тази фаза е спадът на броя на CD 4+ T-лимфоцитите (Т-хелпери), които са с ключова роля за функциите на имунната система.

 

Стадий на развит Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) – това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. При спадане на броя на CD4+ лимфоцитите под критичния праг от 200 в микролитър кръв, се разгръща картината на т.нар. СПИН-дефинирано състояние. Развитието на СПИН се бележи от появата на инфекции, чиито причинители не биха предизвикали заболяване у хора с нормално функционираща имунна система (т. нар. опортюнистични инфекции).

 

Най-честите симптоми на СПИН са:

  • трайно повишена температура и тежко главоболие

  • гадене, болки в корема и повръщане

  • тежка и постоянна диария

  • загуба на тегло (синдром на изчерпване)

  • пневмония и други белодробни заболявания

  • кашлица, недостиг на въздух

  • възпаление на очите с отслабване или загуба на зрението 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay