14 неподозирани свойства на куркумата

Такава малка подправка с толкова голям ефект върху човешкия организъм

14 неподозирани свойства на куркумата

Понякога и малките неща крият своите големи тайни - чудно действие или неподозирани свойства. С помощта на колегите от Kulinar.bg разбрахме кои са конкретните ползи от екзотичната подправка куркума. Както и как да я включим в храненето.

Може би сте чували или дори използвате жълтеникавата съставка. Тя расте в горите на Южна и Югоизточна Азия. Ако някога сте приготвяли традиционно ястие от пакистанската, индийската, персийската или тайландската кухня, то със сигурност имате поне едно пакетче куркума в шкафа си. 

Нека обаче първо се спрем на въздействията й върху човешкия организъм, някои от които са, меко казано, иумителни. И са точно 14 на брой!

1. Куркумата е натурален антисептик и има антибактериално действие. Използва се при рани и изгаряния.

2. Когато се комбинира с карфиол, предпазва и/или намалява развитието на рак на простатата.

3. Предпазва разпространението на рака на гърдата към дробовете. Намалява рисковете от детска левкемия.

4. Натурален детоксикатор на черния дроб.

5. Забавя и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.

6. Има естествено противовъзпалително действие.

7. Потвърдено е, че намалява разразстването на множествената склероза при мишки.

8. Естествено болкоуспокояващо средство.

9. Подобрява храносмилането.

10. Помага при отслабване.

11. Дълго време се е използвала в китайската медицина като лечение срещу депресия.

12. Спомага при зарастването на рани и премоделирането на наранена кожа, както и при лечение на псориазис.

13. Университетът в Канзас открива, че използването на куркума при топлинна обработка на месо (пържене, варене, печене на барбекю) намалява канцерогенните съединения в него.

14. Има положително действие при много видове рак, като прави туморните клетки податливи на химиотерапия.

Ако искате да разберете как да използвате куркумата в ястия, прочетете какво са написали колегите от Kulinar.bg по въпроса.

198 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 11.02.2013|11:38
харесва ми тази подправка и където преценя гледам да я използва, защото придава интересен привкус на ястията ми :)
7
Не е посочен 08.02.2013|19:11
Подправките са невероятно нещо, стига да знае човек как да ги комбинира и използва. Чудесна статия!
6
Не е посочен 08.02.2013|18:22
Аз не бях чувал за куркумата, но не съм предполагам,че има толкова полезни свойства тази подправка!
5
Не е посочен 08.02.2013|18:14
Още днес ще си купя едно пакетче, да пробвам дали ще ми се нрави тази подправка и ако е хубава, ще я ръся из манджите
4
Не е посочен 08.02.2013|18:11
Не съм я употребявала като подправка, но май е време да опитам.Интересни факти научих, благодаря много!
3
Не е посочен 08.02.2013|17:50
Чувал съм за някои от тези полезни неща,но и също куркумата е смятана в Индия за “свят прах”.
2
Не е посочен 08.02.2013|16:32
Неслучайно в западните култури зползват толкова много подправки, които носят здраве.
1
Не е посочен 08.02.2013|15:26
Ехеее, направо ме убедихте да си купя такова и да го слагам навсякъде. Дано вкусът му да е приятен.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay