Понякога и малките неща крият своите големи тайни - чудно действие или неподозирани свойства. С помощта на колегите от Kulinar.bg разбрахме кои са конкретните ползи от екзотичната подправка куркума. Както и как да я включим в храненето.
Може би сте чували или дори използвате жълтеникавата съставка. Тя расте в горите на Южна и Югоизточна Азия. Ако някога сте приготвяли традиционно ястие от пакистанската, индийската, персийската или тайландската кухня, то със сигурност имате поне едно пакетче куркума в шкафа си.
Нека обаче първо се спрем на въздействията й върху човешкия организъм, някои от които са, меко казано, иумителни. И са точно 14 на брой!
1. Куркумата е натурален антисептик и има антибактериално действие. Използва се при рани и изгаряния.
2. Когато се комбинира с карфиол, предпазва и/или намалява развитието на рак на простатата.
3. Предпазва разпространението на рака на гърдата към дробовете. Намалява рисковете от детска левкемия.
4. Натурален детоксикатор на черния дроб.
5. Забавя и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.
6. Има естествено противовъзпалително действие.
7. Потвърдено е, че намалява разразстването на множествената склероза при мишки.
8. Естествено болкоуспокояващо средство.
9. Подобрява храносмилането.
10. Помага при отслабване.
11. Дълго време се е използвала в китайската медицина като лечение срещу депресия.
12. Спомага при зарастването на рани и премоделирането на наранена кожа, както и при лечение на псориазис.
13. Университетът в Канзас открива, че използването на куркума при топлинна обработка на месо (пържене, варене, печене на барбекю) намалява канцерогенните съединения в него.
14. Има положително действие при много видове рак, като прави туморните клетки податливи на химиотерапия.
Ако искате да разберете как да използвате куркумата в ястия, прочетете какво са написали колегите от Kulinar.bg по въпроса.
198 | 2 |