Хазарт, само след дълбок сън

Недоспиването води до харчове

Хазарт, само след дълбок сън

Според ново проучване липсата на сън може да доведе до прекалено оптимистични мисли, така че човек да не успее да прецени правилно потенциалните последици от финансови рискове.

 

Изследователи от Университета "Дюк" оценили ефектите от лишаването от сън на 29 възрастни доброволци, които били помолени да вземат участие във вземането на някои финансови решения на сутринта след нормален сън и отново - след нощ, в която не са спали.

 

Използвайки функционален ядрено магнитен резонанс, те изследвали мозъчната активност на доброволците и установили, че тези, които страдат от липса на сън, имат повишена активност на частите от мозъка, които отговарят за положителното настроение и намалена активност на регионите за отрицателно.

 

"Изследването може да е лоша новина за някои хора, особено за любителите на хазарта", казват учените.

 

"Нощните комарджии се борят не само с неблагоприятните коефициенти на игралните автомати, но и с тенденцията на нуждаещия се от сън мозък, който търси печалби, като игнорира влиянието на потенциалните загуби", споделя ръководителят на изследването Винод Венкатраман.

 

От своя страна, казината употребяват много трикове, за да насърчат хората да поемат повече рискове. Те предлагат безплатен алкохол, ярки светлинни и звукови ефекти, ползването на чипове или банкови карти, вместо реални пари, отбелязва съавторът Скот Хюйтъл, професор по психология и неврология.

 

Според него лишаването от сън прави хазарта още по-примамлив за много хора.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay