Кървящи венци по време на бременност? Да, случва се

Кървящи венци по време на бременност? Да, случва се

Бременността променя цялото ви тяло - освен растящото бебе ще забележите и разлика в кожата, косата и може би дори очите ви. И изненада: това може да повлияе и на здравето на зъбите ви. Някои бъдещи майки се сблъскват с  подути, чувствителни (и понякога кървящи) венци.

Защо бременността може да причини подуване и кървене на венците? 

Има няколко фактора, които биха могли да допринесат за подуване и кървене на венците на жената по време на бременност, като най-често срещаният виновник са хормоните. Повишаването на хормоните прави устата ви по-уязвима към бактерии и плаки, което често води до чуваствителни венци и, ако не се лекува правилно, може да доведе до гингивит и кариеси. 

Сутрешното гадене може да опустоши устата ви. Киселината от честото повръщане е вредна както за зъбите, така и за венците, а също може да причини подуване на венците.

Как можете да го предотвратите? 

Най-добрата превенция е поддържането на здравето на устната кухина. Тоест миене на зъбите два пъти на ден и посещение на зъболекар редовно. 

Американската асоциация по дентална медицина също препоръчва на бременните жени ежедневно да почистват зъбите си с конец, което помага за премахването на плаката и храната от зъбите. Но внимавайте, защото конецът и четката могат да направят венците още по-чувствителни и да предизвикат кървене.

Хубаво е да използвате и вода за уста.

И не забравяйте да споменете на Вашия лекар, че сте бременна, тъй като е добре да се избягват рентгеновите лъчи. Вашият стоматолог може също да ви даде и други съвети. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay