Сезонът на тиквичките е! Можем да им се наслаждаваме по различни начини- пържени, печени, в различни ястия и... на супа!
Супата от тиквички е зелена и много много свежа! Приготвя се бързо и лесно, не са необходими много продукти и е чудесен вариант за летен обяд или вечеря. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
2 малки глави лук
1 скилидка чесън
сол
1 ч. зеленчуков бульон
500 грама тиквички
1/2 ч. вода
1/2 ч. босилек
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
1 с.л. пресен лимонов сок
1/4 ч. кисело мляко
1 с.л. нарязан на ситно див лук
пресен копър
Начин на приготвяне:
В малка тенджера на среден огън загрейте 1 с.л. зехтин. Сварете лука, чесъна и 1/4 ч.л. сол. Запържете за 4 - 5 минути. Добавете бульона и оставете да къкри. Свалете от котлона и оставете да се охлади за около 10 минути.
Прехвърлете сместа в блендер. Добавете тиквичките и студената вода и блендирайте до получаване на гладка смес. Добавете босилека, лимоновата кора, лимоновия сок, 1 с.л. зехтин, и 3/4 ч.л. сол. Пасирайте отново. Добавете още студена вода, за да подобрите консистенцията, ако има нужда.
В малка купа разбъркайте киселото мляко, дивия лук и малко сол.
Сервирайте супата със стайна температура или охладена.
Разпределете супата в купички. Отгоре добавете от сместа с кисело мляко. Поръсете с още малко зехтин и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |