1700 древни вируса бяха открити в тибетски ледник

1700 древни вируса бяха открити в тибетски ледник
Canva

Учените откриха останки от повече от 1700 вируса дълбоко във вътрешността на ледник, разположен на Тибетското плато, като повечето от тях са нови за науката.

Вирусите са открити от ледено ядро ​​от 1000 фута от ледника Гулия и датират отпреди 41 000 години.

Според Yale Environment, вирусите се различават между по-студените и по-топлите периоди между тези 41 000 години и екстремните промени в климата са причинили формирането на отделна група вируси.

"Това поне показва потенциалната връзка между вирусите и изменението на климата", казва ZhiPing Zhong от държавния университет в Охайо, водещ автор на изследването.

Проучването, публикувано в Nature Geoscience, предполага, че вирусите реагират на промените в климата, тъй като са открили, че някои вируси, първоначално разположени в Гулия, са потенциално транспортирани от райони като Близкия изток или дори Арктика.

Авторите на изследването предупреждават, че някои пасивни вируси, които се отделят от топенето на ледниците, могат потенциално да заразят хората. Въпреки това те гарантират, че вирусите, открити от ледника Гулия, не представляват риск и казаха, че откритието им позволява да направят допълнителни вирусни и климатични връзки на Земята.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay