Какво представлява храненето по Зоната и за какво помага?

Какво представлява храненето по Зоната и за какво помага?
Canva

Храненето по Зоната е популярен диетичен план, създаден от д-р Бари Сиърс, американски учен и автор. Основната идея зад храненето по Зоната е да се оптимизира съотношението на протеини, въглехидрати и мазнини в храната, за да се постигне баланс, който насърчава оптимално здраве, контрол на теглото и добро физическо състояние.

Принципите на Зоната включват следните насоки:

  1. Протеин: Стремете се да консумирате 40% от дневните калории под формата на висококачествени протеини, като тези, открити в пилешко, пуешко, риба, яйца, нискомаслени млечни продукти и растителни източници като боб, леща и тофу.

  2. Въглехидрати: Консумирайте 40% от дневните калории като сложни въглехидрати, открити в пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения. Избягвайте прости захари и рафинирани въглехидрати.

  3. Мазнини: Получете останалите 20% от дневните калории от здравословни мазнини, включително мононенаситени и полиненаситени мазнини, открити в авокадото, ядките, семената и определени масла (като зехтин). Избягвайте наситените и трансмазнините, които обикновено се срещат в пържени храни, мазни меса и търговски печива.

Зоната стимулира редовното хранене през целия ден, като се фокусира върху по-малки, по-чести хранения вместо три големи хранения на ден. Това има за цел да поддържа стабилни нива на кръвната захар и енергия през целия ден.

Ползи от храненето по Зоната:

  1. Управление на теглото: Някои проучвания показват, че храненето по Зоната може да помогне за контролиране на теглото чрез регулиране на хормоните, свързани с глада и ситостта, което води до по-малко желание за преяждане.

  2. Здраве на сърдечно-съдовата система: Високото съдържание на протеини и здравословните мазнини в диетата на Зоната може да допринесе за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол и повишаване на HDL (добрия) холестерол.

  3. Управление на кръвната захар: Чрез фокусиране върху консумацията на сложни въглехидрати и ограничаване на простите захари, храненето по Зоната може да помогне за управление на нивата на кръвната захар, което е особено полезно за хора с диабет или преддиабет.

  4. Физическа форма: Някои спортисти и фитнес ентусиасти намират, че храненето по Зоната осигурява достатъчно гориво за тренировки, като същевременно подпомага възстановяването и мускулния растеж.

Важно е да се отбележи, че докато храненето по Зоната може да предложи ползи за някои хора, то може да не е подходящо за всички. Винаги е най-добре да се консултирате със здравен специалист или диетолог, преди да започнете нова диета.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay