5 причини, поради които хората остават в токсични връзки

5 причини, поради които хората остават в токсични връзки

Всяка една връзка има ниво на токсичност, според психотерапевта Джини Лав Томпсън. Макар че е нормално да имате върхове и спадове във връзката, също така е разумно да знаете кога е време да се разделите. Но често тръгването от една връзка не е толкова лесна работа. 

Имайки това предвид, ние решихме да се впуснем дълбоко в психологията зад някои от причините, поради които хората остават в токсични и нездравословни връзки. 

1. Страх от самота

Според проучване страхът да останат сами може да накара хората да останат в разрушителни връзки, поради простата причина, че е "по-добре" да имаш несъвършен партньор, отколкото да бъдеш сам. Обществото понякога може да накара хората да мислят, че да си самотен или "сам" е нещо негативно - но в действителност няма абсолютно нищо лошо в това.

2. Наличие на ниско самочувствие

Проучванията също така показват, че хората с ниско самочувствие имат склонност да остават в нездравословни връзки. След преживяване на злоупотреба и токсично поведение за толкова дълго време, може да е лесно хората да попаднат в капана на вярването, че са виновни за токсичното поведение на партньора си. Ниското самочувствие може също да накара хората да поставят под въпрос собствената си стойност и какво внасят във връзката.

3. Чувстват се лично отговорни за ситуацията 

След неприятна ситуация или конфронтация, насилникът понякога ще го обърне и ще накара партньора си да се почувства виновен, въпреки че не е така.

Това поведение често се развива постепенно, като по този начин човек не осъзнава, че се случва. Усещането за безпокойство, объркване и невъзможността да се доверите на себе си и на действията си са признаци на токсична връзка.

4. Вярват, че нещата може да се променят 

Много хора, които са в токсични връзки, понякога остават, защото обичат партньора си и вярват, че някой ден нещата ще се подобрят или че връзката може да бъде възстановена. Те могат също така да приемат, че нездравословното поведение на партньора им е резултат от трудни обстоятелства или че те могат по някакъв начин да променят връзката, като самите те са по-добър партньор. Но в действителност поведението често се влошава само с течение на времето. 

5. Страх от отхвърляне

Друга причина е отхвърлянето - те остават в нездравословна връзка, защото се страхуват да не бъдат отхвърлени в бъдеще, така че те се придържат към настоящия си партньор. Хората, които се страхуват от отхвърляне, трудно могат да се изразят, да изразят мислите си и да отстояват себе си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay