9 "невинни" неща, които трябва да спрем да правим, за да спасим планетата

9 "невинни" неща, които трябва да спрем да правим, за да спасим планетата

1,3 милиарда тона храна се губи годишно и над 100 милиона животни умират, защото ядат пластмаса. Крайно време е да започнем да обмисляме действията си. Не, не можем да променим всичките си навици веднага, но определено можем да започнем с нещо малко и да се обединим, за да спасим нашата планета.

Ето какво трябва да спрем да правим:

1. Да произвеждаме храна, която никога не се консумира

Една трета от храната, която се произвежда за консумация от хората - около 1,3 милиарда тона, се губи всяка година. Имайте предвид, че за да се произведе толкова голямо количество храна, милиони растения са изкоренени и дървета се изсичат по целия свят. Според откритите данни плодовете и зеленчуците са най-разхищаваните продукти, следвани от морските дарове.

2. Ваканция на круиз

Круизните кораби са "плаващи градове" и са също толкова замърсяващи, ако не и повече. Данните показват, че качеството на въздуха на палубата на кораба е подобно на това в най-замърсените градове в света. Смята се, че над 50 000 европейци умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване от кораби.

3. Купуване на твърде много дрехи

Модната индустрия е един от най-големите замърсители в света и вторият най-голям замърсител на водата. Промишлеността е отговорна и за изчерпването на водния запас. Памукът, който е най-популярната тъкан, използвана в дрехите, също е много "жадна" култура. Количеството памук, необходимо за производството на една риза, изисква около 2700 литра вода. Това количество е равно на това, което човек пие за 2 години и половина.

Синтетичните материи като полиестер имат по-малко въздействие върху водата от памука, но производството им отделя повече парникови газове на килограм. Заводите за производство на полиестер освобождават около 1,5 трилиона паунда парникови газове през 2015 г., което е равно на това, което произвеждат 185 електроцентрали, използващи въглища, годишно.

Затова следващия път, когато мислите за закупуване на нови дрехи, не забравяйте, че един на 9 души по света няма достъп до безопасна вода и около 4,6 милиона души умират всяка година заради замърсяване на въздуха.

4. Пускане на водата в тоалетната

Знаем, че звучи отвратително, но пускането на водата в тоалетната не е абсолютно задължително на всяко ползване. Всъщност, можете да пускате водата на всяко второ ползване. Изследване от 1999 г. установява, че пускането на водата в тоалетната представлява около 27% от ежедневната консумация на вода на човек - в сравнете с дейности като пране на дрехи, които представляват 22%, а пък душовете са 17%.

5. Използване на пръчици за еднократна употреба

Азиатската кухня е вкусна. И няма съмнение, че е много популярна. Но пръчките, които се използват за яденето й, имат огромно отрицателно въздействие върху околната среда. Само в Китай се правят около 80 милиарда чифта дървени клечки за еднократна употреба всяка година. За тази цел всяка година се изсичат около 4 милиона дървета.

Това мащабно обезлесяване има много пагубни последици. Води до свлачища и слаба устойчивост на наводнения. Поради тази причина съществува и непреодолимия риск от глобално затопляне, което също се ускорява.

6. Пиене на кафе

Кафето е популярна напитка и ползите от него са доказани. Едно проучване установи също, че пиенето на кафе може да увеличи живота на човек с 2 години. Но лошата новина е, че производството на кафе не е екологично. Също така, повишената популярност на кафето предизвика мащабното обезлесяване на големи гори, които насърчават биоразнообразието.

Тук трябва да споменем и хартиените чаши за еднократна употреба, които се използват за кафе. Те също допринасят за мащабното обезлесяване.

7. Използване на мокри кърпички

Мокрите кърпички може да са удобни, но те не са приятел на околната среда. През 2015 г. The Guardian ги нарече "най-големият злодей".

Повечето от тези мокри кърпички съдържат пластмаса, която отива в океана. След това тази пластмаса се консумира от морските същества, които бъркат пластмасата с медузи, което в крайна сметка води до тяхната смърт. Много хора ги изхвърлят в тоалетната, което води до запушване на канализацията, тъй като те не се разпадат лесно. Установено е, че мокрите кърпички съставляват около 93% от материала, който причинява запушване на канализацията.

Също така, много от тези кърпички съдържат опасни химикали, които могат да причинят обриви при употреба.

8. Използване на батерии за еднократна употреба

Батериите за еднократна употреба, които използваме в часовници и калкулатори, дори акумулаторните (след определен брой презареждания те също трябва да бъдат изхвърлени), които използваме в лаптопи, телефони и други джаджи, са изключително вредни за околната среда. Те съдържат един или повече от следните изключително токсични метали: кадмий, олово, цинк, манган, никел, сребро, живак и литий, както и акумулаторни киселини.

Когато се изхвърлят, тези батерии са отговорни за замърсяването на въздуха, тъй като когато започнат да се разлагат, те минават през фотохимична реакция, която отделя парникови газове, които водят до глобално затопляне. Тези вредни химикали също се абсорбират от почвата и причиняват замърсяване на почвата, което може сериозно да повлияе на растителността. И когато тези химикали се измият от дъжда или намерят път към водните басейни, те също причиняват замърсяване на водата.

9. Бръснене със самобръсначки за еднократна употреба

Бръсненето е неразделна част от личната хигиена на много хора. Ето защо не е изненада, че самобръсначките са едно от най-купуваните неща. Всъщност неотдавнашен доклад показва, че през 2018 г. 163 милиона потребители в САЩ са използвали самобръсначки за еднократна употреба. Тези бръсначи са направени от пластмаса и каучук, които не са биоразградими.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay