Детската диета. Що е то?

Как да предотвратим затлъстяването по най-приятния и полезен за детето начин

Детската диета. Що е то?

Няма човек, който да не е бил или да не е на диета. Просто защото противно на установените схващания, диета далеч не означава намаляване на приема на калории и лишаване на организма от определен вид храни с цел отслабване и подобряване на фигурата. Диета е хранителният ни режим. Ежедневно.

Хранителен режим, който става все по-нездравословен през последните няколко години. Сочим с пръст американците и се смятаме за не-затлъстяваща-нация, но това далеч не е така. Два милиона души са със свръхтегло,* а децата ни са най-потърпевши.
По последни данни 200 000 българчета са с наднормено тегло, а 67 000 са тези, които страдат от затлъстяване**. Причините? Децата посягат предимно към хранителни продукти, богати на мазнини и въглехидрати. И се движат твърде малко.

Какво можем да направим като родители? Диета, но в гореспоменатия смисъл, и както следва:

 

  • Не насилвайте децата да изяждат всичко в чинията. Малчуганите лесно и бързо привикват към вкуса на храната и е трудно интересът им да бъде събуден. Това е основна причина, поради която изяждат само половината от храната.
  • Не използвайте храната като награда – така едни храни стават по-желани за сметка на други. Ако използвате бонбоните като вид възнаграждение за изядените зеленчуци, наследникът ви ще се фрустрира. Зеленчуците се превръщат в препятствие, с негативна окраска, което трябва да бъде преодоляно, за да се достигне до желаното – бонбоните.
  • Направете децата участници в готвенето. Родителите са пример за подражание на малчуганите. Напълно естествено, малките момиченца от малки изпитват желание да си играят с тенджерите и тиганите в кухнята. Като мама. Това обаче не трябва да важи само за тях. Децата обичат да се цапат и определено биха проявили по-голям интерес към нещо, приготвено от тях. Затова им позволете да ви гледат, докато приготвяте закуската или вечерята, колкото до тинейджърите – успех е да ги задържите на масата с цялото семейство.
  • Не обсъждайте външния вид на децата пред самите тях и не го превръщайте в проблем. Ако забелязвате, че килограмите им са в повече, опитайте се да повлияете по странични пътища на хранителния режим. Избягвайте използването на думата "диета", не претегляйте детето си регулярно. Давайте личен пример - ако се храните здравословно и се упражнявате, детето ви е по-вероятно да последва примера ви.
  • Опитайте се да поговорите с децата си относно полезните страни на храненето и грижите за тялото. Здравето по принцип не е приоритет за децата, затова и те не се фокусират върху тези му аспекти. Можете да обясните на дъщеря си в тинейджърска възраст, че балансираното хранене би ѝ помогнало за красива кожа, блестяща коса и здрави нокти. Подходящ съвет за момчето е, че правилното хранене би му помогнало за красиви мускули.


 

* данните са на bTV

** Deutche Welle

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 25.07.2011|12:55
Много майки постоянно дават някаква храна на децата си, сакън да не останат гладни. Когато мина само за малко през парка, няма дете, което да не хапва солети, царевични пръчици, кроасани и каква ли още не вредна храна. Това за мен е адски грешно и неправилно, но родителите изобщо не се замислят. Колкото повече се говори за тези проблеми, толкова повече хора ще обръщат внимание на начина на хранене на децата си, защото е най-важно да са здрави.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay