Жестове, които показват, че сме несигурни

Жестове, които показват, че сме несигурни

Хората не обичат да показват своите слабости, затова в трудни моменти се опитваме да скрием несигурността си и да покажем на другите, че контролираме ситуацията и че се чувстваме комфортно. За тези цели обаче само думите не са достатъчни - езикът на тялото може да разкрие истинските емоции и чувства на човек.

Ето кои са жестовете, които издават несигурност:

1. Кръстосване на ръцете и краката

Кръстосаните ръце са бариера, която човек използва, за да се чувства отделен от външния свят, като несъзнателно защитава своите жизненоважни органи - белите дробове и сърцето си. Във всеки случай, затворените пози красноречиво показват, че човек се чувства неудобно в настоящия момент.

Кръстосването на краката е по-фин начин за изразяване на вашата несигурност, защото хората често са склонни да игнорират долната част на тялото на човека, с когото говорят. Това положение на тялото обаче може също да показва, че човек е в неловка ситуация.

2. Махане с крак

Колкото по-далеч е разположена част от тялото от мозъка, толкова по-малко можем да я контролираме. Човек проследява добре изражението на лицето си и дори можем специално да го променим, за да отговаря на ситуацията. Но едва ли обръщаме внимание на движенията на краката си. Люлеенето на крака обаче е опит на човешката психика да компенсира много стрес. 

3. Играене с пръстите 

Когато човек е изключително нервен, мозъкът изпраща сигнал, казвайки: "Успокой ме!" И ръцете незабавно "отговарят" на тази молба. Бързите движения, докосването на различни предмети, дрехи, бижута и коса са всички форми на успокояващо поведение, които помагат на човек да се чувства отново комфортно.

4. Скриване на ръцете в джобовете

В някои култури жестът ръка в джоба се счита за груб. Но дори да оставим настрана етикета, тази поза най-често се възприема от хората като знак за изолация, сдържано поведение и внушение, че човек крие нещо. 

5. Покриване на устата с ръка или пръст

Покриването на устата с ръка е жест, използван от децата, когато осъзнаят, че са казали нещо лошо. Докато хората растат, те получават по-добър контрол върху езика на тялото си, но защитата на устата с ръка може все още да е налице, само че в по-прикрита форма. Когато човек се страхува или не иска да изрази мнението си, мозъкът изпраща сигнали за ограничаване на произнесените думи на подсъзнателно ниво и пръстите посягат към устните без никакъв контрол.

6. Непрекъснато докосване на различни части на тялото ви

Поглаждането на врата, докосването на челото и докосването на различни части от тялото са жестове, които правим, за да облекчим напрежението. Те показват, че човек изпитва емоционален дискомфорт, има съмнения за нещо или се чувства несигурен.

7. Сядане на ръба на стола

Хората, които са нервни, се чувстват безпомощни и малки, а светът около тях изглежда враждебен и недружелюбен. Седенето на ръба на един стол може да се разглежда като проява на скованост, при която човек иска да бъде невидим и да заема възможно най-малко място.

8. Неестествена усмивка

Усмивката може да бъде защитна реакция на тялото, която помага на човек да се опита да скрие нервността си. Фалшивата усмивка може да се различи по прекомерността, когато ъглите на устата са повдигнати твърде високо или когато мускулите около очите не се движат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay