Защо бременните дами да консумират повече цитруси?

Приемането на добре балансирана храна по време на кърмене е от съществено значение както за майката, така и за новороденото. Диета, богата на основни хранителни вещества, помага за бързото възстановяване на майките и растежа на бебето.

Защо бременните дами да консумират повече цитруси?

Като цяло, една млада майка трябва да включва всички видове хранителни вещества в диетата си, тъй като всички те имат различни ползи за здравето. Но има много погрешни схващания и повечето от тях са само фалшиви слухове. Един от най-често срещаните е избягването на цитрусови плодове.

Защо цитрусовите плодове се считат за неподходящи за кърмещата жена?

През първите няколко месеца единствената храна на бебето и кърмата. Благодарение на нея то приема нужните полезни хранителни вещества. Всичко, което яде майка, се предава на бебето чрез кърмата. Така че се избягват храни, за които се смята, че причиняват алергии или проблеми с храносмилането. Същото важи и за цитрусовите храни. Храносмилателната система на бебетата все още не е развита достатъчно и твърде много цитрусови плодове причиняват твърде киселинна среда.

Трябва ли да избягвате цитрусовите плодове?

Простият отговор на този въпрос е не. Цитрусовите плодове са богати на витамин С, хранително вещество, необходимо за повишаване на имунитета и укрепване на ставите на бебето. Само защото кърмите, не е нужно да избягвате тази невероятно питателна храна. Внимавайте просто да не прекалявате. Наблюдавайте себе си и реакциите на бебето.

Защо кърмещите жени трябва да хапват цитрусови плодове?

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, флавоноиди и фибри. Те съдържат важен антиоксидант, който ни помага да бъдем здрави и във форма. За кърмеща майка приемането на два цитрусови плода на ден се счита за здравословно. Цитрусовите плодове в комбинация с богати на желязо храни помагат за по-доброто усвояване на желязото от храната. Този минерал повишава нивото на хемоглобина на майката. Витамин С е мощен антиоксидант и приемането му след бременност може да излекува матката по-бързо. Той може да подобри имунната функция на майката и бебето, като осигури добро количество антиоксиданти и антитела.

Кои храни всъщност трябва да избягва кърмещата майка?

Кърмещата майка трябва да се пази от ограничаваща и нездравословна диета, тъй като и двете могат да повлияят на здравето на детето. Някои храни, които трябва да бъдат ограничени по време на кърмене, включват:

Морски дарове, които могат да съдържат живак

Прекомерен кофеин или танин

Ограничете пикантните храни

Избягвайте приема на алкохол

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay