Защото децата подмокрят леглото?

Защото децата подмокрят леглото?

Изпускането е често срещан проблем, установен при малките деца и колкото и да се опитват, той е извън тения контрол. Когато децата порастват, те разбират случващото се и преодоляват ситуацията. Но въпреки това постоянното подмокряне на леглото може да бъде сериозна причина за безпокойство за родителите.

Колко често срещано е нощното напикаване при деца?

Изпускането в леглото при кърмачета и малки деца е изключително често. Според проучване 40 процента от 3-годишните мокрят леглото. Това обаче обърка много експерти и ги накара да се запитат защо някои деца избират да мокрят леглото, докато други се въздържат. Те вярват, че това се дължи на неразвития пикочен мехур на детето, което не е в състояние да съхранява урината за дълъг период от време. Въпреки това, мокрото легло е често срещано явление сред децата, които все още са в ранен етап на развитие.

Причини за изпускането?

Много неща могат да доведат до нощно напикаване при децата. На някои деца им трябва повече време, за да овладеят мехура си. Може да е или защото пикочният им мехур е все още в етап на развитие и не може да побере много урина, или може проблемът да е генетичен, т.е. член член на семейство да е страдал от същото състояние на нощно напикаване. Отделно от това, понякога детето може все още да не разпознава пълния пикочен мехур.

Ако детето ви страда от инфекция на пикочните пътища, това може да е една от причините, поради които не може да контролира позивите си за уриниране. Освен това навикът на детето ви да мокри леглото също може да е признак на обструктивна сънна апнея, състояние, при което дишането на детето е прекъснато по време на сън.

Как можете да помогнете да детето си?

– Помолете детето си да посети тоалетната няколко минути или непосредствено преди сън. Уверете се, че то не си ляга с пълен мехур.

– Не позволявайте на детето си да пие сладки напитки преди лягане. Това може да го накара да уринира по-често.

– Не наказвайте детето за грешките му. Това само ще го стресира и ще го накара да се срамува, като проблемът може да се задълбочи.

– В случай, че подмокрянето се случва често, можете да го събудите в средата на нощта, за да го попитате дали не му се ходи до тоалетна.

Ако проблемът с нощното напикаване съществува постоянно и преобладава и през деня, тогава трябва да потърсите медицинска помощ. Освен това, ако забележите, че детето ви изпитва желание да посещава често тоалетната, посетете педиатър, за да изразите своите притеснения.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay