Как да накарате децата си да прекарват повече време навън

Как да накарате децата си да прекарват повече време навън

Покажете на дете пън на дърво и то вероятно ще скочи върху него, ще го огледа или ще отлепи малко от кората му. Едно нещо, която вероятно няма да направи, е да го подмине и да не го докосне. Това е природата. Тя подканва децата да наблюдават и да играят. 

Природата е неразделен аспект на детството, средство за учене и игра. В нея децата откриват животни, растения и местообитания. Но за много деца времето навън не е забава, а задължение. Това да отидеш пеша до училище или до магазина не е време сред природата. Погрижете се децата ви да разберат разликата.

Ако е трудно да откъснете детето си от компютъра или от телефона за повече време, си напомняйте, че не е нужно да пътувате до някоя далечна дестинация. В крайна сметка природата е навсякъде.

Ето няколко идеи как да накарате децата си да прекарват повече време навън.

Ако вкъщи отглеждате малчуган, който обожава да се рови в мръсотията, позволете му. Може би той е бъдещ геолог. Заровете тук и там различни впечатляващи камъни, дървета с причудлива форма, ако разполагате с двор. Накарайте детето си да намери скритите артефакти.

Ако детето ви обича да "готви" разни храни с подръчни средства, направете му импровизирана кухня в двора. Помогнете му да опакова играчките си тенджери, тигани, пластмасовото пиле, ножчета, вилички и след това му помогнете да запалите фалшив огън на двора, където да продължи с готвенето.

Създайте специална зона за игра. Така дворът ви ще се превърне в страхотно място за забавления и няма да е нужно да пътувате до някой парк. Поставете къщички, хамак, люлка, изградете пясъчник, детска кухня. Има много начини да насърчите изследването и сензорната игра за децата си точно у дома.

Бъдете креативни. Малчуганите, които обичат да рисуват, ще бъдат ужасно впечатлени, ако им позволите да рисуват върху сняг или пътната настилка. Просто смесете вода с малко хранителна боя и позволете на детето да твори.

Наблюдавайте птиците. След като децата се запознаят с това занимание, любовта към природата се развива естествено. Гледането на птиците изисква от децата да са нащрек постоянно. Запознайте се с видовете птици във вашия регион. Следващият път, когато тръгнете на разходка, носете бинокъл. Търсете пернати приятели в дървета, в храсти, наблюдавайте полета им, цветовете им, звуците, които издават.

Учете азбуката по забавен начин. Събирайте различни пръчици, камъчета, докато се разхождате, и по-късно ги подредете, изобразявайки различните букви от азбуката.

Изправете децата си пред предизвикателство. Ако не са нощували под открито небе, спретнете си лагер под звездите. Накарайте ги да съберат дърва за лагерния огън или пък да подредят мястото за вечеря. Това ще ги научи да работят в екип, да бъдат креативни и търпеливи, ще разберат, че не им трябва много, за да се забавляват.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay