Какво да очакваме от първия си цикъл след бременност?

Изявени специалисти отговарят на въпросите ви!

Какво да очакваме от първия си цикъл след бременност?

Разбира се, най-голямата награда от бременността ви ще бъде вашето очарователно бебе. И липсата на цикъл през деветте месеца, разбира се. Сега обаче е време той отново да се завърне. Какво трябва да очаквате? Различни специалисти отговарят на най-често задаваните въпроси, свързани с връщането на менструацията след раждане. Ето какво споделят те.

След колко време да очакваме първия си цикъл след бременността?

Какво да очакваме от първия си цикъл след бременност?


Кърменето е определящо за отговора на този въпрос. Хормонът пролактин е отговорен за производството на кърмата, а той потиска овулацията. Жените, които не кърмят обикновено откриват, че цикълът им се връща от четири до осем седмици след раждането, обяснява д-р Амина Уайт, която е професор по акушерство и гинекология в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Тези които кърмят за по-продължителен период от време може да приветстват цикъла си отново след шест месеца или повече.

Мога ли да забременея отново, без да имам цикъл след раждането?

Какво да очакваме от първия си цикъл след бременност?

Някои жени откриват по трудния начин, че липсата на цикъл след бременността не предпазва от повторно забременяване след раждане. "Виждала съм жени, които са бременни в шестата седмици, когато идват да ме посетят след раждането.”, споделя д-р Анджела Джоунс. Имайте предвид, че овулацията настъпва преди менструацията. Когато овулираме, можем да забременеем, дори без да сме имали цикъл. Това се отнася и за кърмещи майки. "Много майки разчитат на кърменето като форма на контрацепция, но аз не го препоръчвам", казва д-р Джоунс. Винаги използвайте друг метод за контрол на раждаемостта. Трябва да се консултирате със своя лекар, който да ви каже кое е най-доброто за вас. Някои противозачатъчни не се препоръчват, защото съдържат естроген, а той може да попречи на производството на кърма.

Ще се промени ли цикълът ми?

Какво да очакваме от първия си цикъл след бременност?

Може да се измени малко, много или изобщо. Може да трае по-малко дни или повече, да ви боли по-малко или повече. Това е така, защото матката расте по време на бременност. След това тя се свива, въпреки че може да остане малко по-голяма от преди.  "Ако сте преминали през нормално раждане, вагинално, слагането на тампона може да ви се стори по-странно от преди." добавя Соба Долан, професор по акушерство и гинекология от Бронкс, Ню Йорк.

Ще бъде ли нередовен в началото?

Какво да очакваме от първия си цикъл след бременност?

Може да отнеме време на хормоните ви, за да се върнат към нормалното си състояние, особено ако кърмите. Менструалният цикъл може да бъде 24 дни, следващия може да е 28, а по-следващия 35 дни. Вашият цикъл трябва да се стабилизира в рамките на няколко месеца или след като спрете с кърменето.

Как да разбера, ако нещо не е наред?

Какво да очакваме от първия си цикъл след бременност?

Можете да очаквате някои по-тежки кръвоизливи и повече спазми с първия си цикъл след раждането. Ако имате други проблеми, се обърнете към гинеколога си. След раждане може да се получи инфекция, миома или полипи. При големи съсиреци, зацапване между менструациите и много силни болки, потърсете медицинска помощ.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay