Какво да подарим на детето?

Подробен наръчник с подходящи подаръци за малчуганите от различни възрасти

Какво да подарим на детето?

"Подаръци ще има за всички от сърце!" - радват се децата по Коледа.

Възрастните обаче знаят, от горчив или сладък опит, че покупките за малчуганите не ги прави Дядо Коледа, да не говорим, че съвсем не се осъществяват само в края на зимата. Детето носи радост и самото то трябва да бъде радвано с опаковани изненади. Поне няколко пъти годишно.

Но сложното в избирането на подходящите подаръци не е свързано единствено с финансовата страна на въпроса. Някои родители погрешно се спират на неща, които ще зарадват повече самите тях, отколкото наследника им. А хората, които не са запознати отблизо с фазите в израстването на едно дете, често не се ориентират какво точно да вземат и добрите им намерения, заедно с парите, се оказват изхвърлени на вятъра.

Този своеобразен наръчник е за всички, които се сблъскват с подобни проблеми. Вчера си поговорихме за различните начини, по които децата си играят и обсъдихме тяхното значение за развитието на малчуганите. Днес ще се спрем на по-материалната страна от въпроса, но целта е духовна - да доставим истинско щастие на родителите и техните отрочета, като изберем най-подходящия подарък за възрастта им.

Първите 3 месеца
Преди да навърши годинка, мъникът все още не знае какво е "подарък" и ако родителите му са притеснени финансово, е допустимо да изненадате по-скоро тях, като им помогнете с дрешки, вместо да купувате скъпа играчка. Но внимание - ако имате колебания относно точния размер, винаги взимайте по-големия вариант. Така или иначе, бързо ще му дойде времето. Видът дрешка обаче трябва да се съобрази и с факта, че когато настъпи моментът за нейното носене, сезонът може да се е сменил, а докато дойде следващият подходящ, бебето може вече да я е надраснало. Освен това не забравяйте да проверите дали има достатъчно копченца и дали са разположени на правилните места за удобство на майката при преобуване и преобличане.

Ако все пак държите бебчо да получи от вас играчка, трябва да знаете, че за толкова малките сладури е най-важно да развиват сетивата си, наблюдавайки движещи се цветни предмети и слушайки успокояваща музика. Дрънкалки, музикални играчки, такива, които издават звуци при стискане, бебешки рингове, нечупливи огледала, чесалки за зъби и подходящи за съвсем малки бебета топки - все ще изберете нещо от богатия асортимент. Но не им завиждаме на родителите, ако подарите играчка с твърде дразнещи звуци!

От 3 до 7 месеца 
Подходящи са всички неща, които вече изброихме, плюс бебешки меки книжки, направени от винил или плат. Хем непослушкото може да си играе с тях, хем мама и тати имат възможността да му показват картинки и да обясняват какво има на тях. След петия-шестия месец малкият скачач ще бъде много щастлив да се забавлява в бебешко бънджи, така че, ако можете да си го позволите - купувайте смело!

До годинка
По-големите бебета имат огромно желание да изследват околната среда, да се движат, да хвърлят, ръчкат, дърпат и бутат различни интересни неща. Можете да им помогнете в тези копнежи, като ги зарадвате с някое от следните чудеса: топки, играчки за забавления във вода или такива, които се пъхат една в друга, големи платнени или дървени кубчета (големи - повтаряме го, защото малките строителни материали са за по-пораснали деца), пластмасови или дървени превозни средства на колела. Излишно е да споменаваме, че тези неща не трябва да съдържат дребни части, които могат да бъдат отделени и погълнати от малкия непослушко. Бебетата на повечко месеци ще оценят и веселите меки постелки, върху които могат да си лазят и играят на воля.

От 1 до 2 годинки 
Детенцето, духнало вече първата си свещичка, започва да става все по-активно и изобретателно в игрите. Подходящи за него остават всички благинки, които описахме в предходната възрастова група, но този път кубчетата могат да бъдат по-малки, а останалите играчки - с повече функции, които да задържат вниманието му. Скоро в употреба ще влязат и конструкторите. След навършването на годинка настъпва и времето, в което креативният малчуган започва да си представя и имитира различни ситуации, докато играе. За да развива тези способности, има нужда от колички, кукли, човечета, заедно със съответното миниатюрно оборудване, сред което всички те да живеят. Например: сервизчета, колички за кукли, дрешки, аксесоари, гараж за количките.

В тази възраст е добре децата да се занимават и с картонени рисувани книжки, книжки за оцветяване и съответно - големи (и нетоксични!) пастели, маркери, четки за бои. Също така са необходими и лесни пъзели, съставени от малко на брой и големи по размер части. Уменията по "ръчен труд" и изобразително изкуство започват да се развиват с помощта на цветна хартия, ножички с притъпени върхове, черна дъска и големи тебешири. Музикалните инструменти за деца също за чудесна идея за тази възраст!

От 3 до 6 години
В тази възраст детето вече е истински малък човек, който не забравя бързо какво е искал и задава въпроси за всичко. Играчките му трябва да са много по-занимателни от предишните, но не прекалено трудни, защото тогава няма да им обърне внимание. Подходящи за подаръци са всички неща, които изредихме и за 2-годишните, но нивото им на сложност, разбира се, трябва да е далеч по-високо. Освен това прибавяме дискове и DVD с подходящи песни и филмчета. Ако детето използва компютър (а то, за съжаление, вероятно ще ползва), можете да го изненадате с подходящи за него игри или интерактивни програми.

След 6 години
В зависимост от средата, в която растат, днешните малчугани в училищна възраст могат да се различават много помежду си. На някои още им е интересно да си играят по детски, други обаче вече искат да бъдат големи и се интересуват от доста напредничави за възрастта си неща. Преди да изберете подарък, най-добре ще бъде да се консултирате с родителите. Попитайте ги дали отрочето им е особено запалено по нещо - филм, комикс герои, музикална група, спорт и така нататък. Със сигурност най-много ще се зарадва на изненада, свързана с текущата си "мания". Чак след четвърти-пети клас детето може да се зарадва и на някоя готина дрешка, но не поемайте този риск, ако не сте уверени в познанията си по актуална младежка мода.

Спазвайте тези съвети и подаръкът ви наистина ще донесе смисъла и усмивките, които ви се иска да видите! 

11 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 10.07.2012|10:26
Тогава и подходът на родителите ще бъде различен. Трябва да се интересуват повече от вкусовите предпочитания на малкия.
6
Не е посочен 10.07.2012|10:25
Много добре правиш, това е правилният подход към детето. Така то ще бъде доволно от подаръка.
5
Не е посочен 10.07.2012|10:24
"Някои родители погрешно се спират на неща, които ще зарадват повече самите тях, отколкото наследника им" - Това е много често срещана тенденция. Бих казала че и моите родители са правели така до един момент. Трябва да подариш на детето си това което ще хареса на него, а не ти да си купиш онова което като малък, винаги си искал като малък.
4
Не е посочен 09.07.2012|14:44
Много добри съвети! Аз винаги сондирам деликатно или пък се ослушвам от какво има нужда малчугана или пък какво иска.
3
Не е посочен 09.07.2012|12:38
Вече по магазините има всичко за децата в различните възрасти и е описано на опаковките, както има и консултанти, които да ни подберат правилния подарък, така че аз не се притеснявам за подарък на дете.
2
Не е посочен 09.07.2012|10:11
След 6-та година изборът става доста труден,защото те вече започват да разбират и да изявяват претенции.
1
Не е посочен 09.07.2012|09:57
детските подаръци винаги са били трудност за хората,които още нямат деца.но ако познаваш детето добре,то само ти подсказва какъв би бил най-добрият подарък за малчугана,ако не го усетите,най-лесно и практично е просто да попитате родителите
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay