Нали се сещате за онези малки етикетчета, намиращи се най-често от вътрешната страна на дрехите, на които са оказани всякакви препоръчителни знаци? Много е вероятно да не сте наясно със значението на всеки един от тях. Поне ние си признаваме, че е така…
Важно е обаче да обръщате внимание на всички тези символи, изобразени върху етикета, защото те дават указания за правилната поддръжка на дрехите. Затова недейте да пренебрегвате нито един етикет или още по-лошо - да ги режете, защото ви пречат.
Днес ще се превъплътим в едни сигурни помощници на всяка една жена в битката с неразгадаемите на пръв поглед знаци. Вижте какво означава всеки един от тях, за да знаете на каква температура трябва да бъде прана съответната дреха, дали е подходяща за химическо чистене, или не и т.н., и т.н.
1. Ръчно пране.
2. Не се пере.
3. Пране на ръка с максимална температура 30 ºC, дрехата не трябва да се търка, нито да се усуква.
4. Ръчно пране или в перална машина при температура не по-висока от 30 градуса (в случая).
5. Ръчно пране или в перална машина. Стриктно спазвайте оказаната температура. Не подлагайте тъканта на тежка механична обработка. При възможност нагласете центрофугата на бавен режим.
6. Много деликатно изпиране с обилно количество вода. Минимална механична обработка при ниски обороти.
7. Позволено е обработване с белина, съдържаща хлор. Използвайте само студена вода и накисвайте след пълно разтваряне на праха.
8. Не използвайте препарати, съдържащи белина (хлор).
9. Подходящо за гладене с ютия.
10. Гладене при максимална температура на ютията 110 ºC. Това правило важи за синтетични влакна. Глади се през кърпа и без пара.
11. Гладене при максимална температура на ютията 150 ºC. Важи за вълна и смесени влакна с полиестер и вискоза. Глади се през влажна кърпа.
12. Гладене при максимална температура на ютията 200 ºC. Важи за дрехи от лен и памук.
13. Само химическо чистене.
14. Химическо чистене с всеки разтворител.
15. Почистване с въглеводороди, съдържащи хлор и етиленови съединения.
16. Почистване с въглеводороди и метанови съединения.
17. Почистване с етиленови въглеводороди и хлор с ограничено добавяне на вода. Контролирани на механичните действия и температурата на сушене.
18. Почиства се с въглеводород и метанови съединения с ограничено добавяне на вода. Механичните действия и температурата на сушене се контролират.
19. Позволява се центрофугиране.
20. Не се позволява центрофугиране.
21. Суши се на умерена температура.
22. Може да се суши на високи температури.
23. Суши в отвесно положение, след предварително изстискване.
24. Суши се, без да се изстисква преди това.
25. Суши се върху равна повърхност.
Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
48 | 6 |