Кои са чудовищата на нашето време?

Какво трябва да се направи, когато кошмарът стане реалност?

Кои са чудовищата на нашето време?

"В България няма невъзможни неща” - често чуваме тази фраза в ежедневието. Чуваме я, когато влакът или автобусът закъсняват за пореден път; чуваме я, когато снегът отново ни изненадва и ни оставя безпомощни; за съжаление я чуваме и когато се посегне на най-съкровеното в този свят - детето.

Страх ли ви е от мрачни истории, от разкази за чудовища? Ако отговорът е да, сте на верния път. Ако отговорът е не, време е да започнете да се боите, защото те са сред нас.

Една позната на мнозина фраза гласи: "Спираме да проверяваме за чудовища под леглото едва когато разберем, че те живеят в самите нас.” Чудовищата са навсякъде, те са като нас - дишат, ходят, мислят.

Разминаваме се с тях на улицата, седим до тях в автобуса, те могат да бъдат видени в лицето на пилота на самолета или на акушерката, грижеща се за новороденото бебе. Те могат да бъдат открити в лекарите или шофьорите, движещи се срещу нас на пътя.

Побиват ли ви тръпки, когато се замислите за това? Най-лошото е, че много често именно децата стават жертва на подобни скрити опасности.

Да навлезеш в живота с юмруци. Но не с твоите собствени, стиснати здраво, протегнати нагоре, предизвикващи единствено умиление. Да навлезеш в живота с чужди юмруци, стоварващи се безмилостно върху главата ти…

А ти да бъдеш едва на 4 дни, да тежиш около 3 килограма и да нямаш никаква възможност да се защитиш. Никой не бива да навлиза в живота по този начин, поел първите си глътки въздух преди броени дни, но вече белязан от идеята колко суров може да бъде той.

За съжаление, случаите с насилие над деца не са единични. Често те стават жертви на най-близките си хора. Като случая с малката Пламена от Русе, която загуби живота си на 7 години и то от ръцете на собствения си баща. Или случаят с убитото българче в Гърция, който е достоен за сценарий на хорър и трудно приемаме за истина.

Кои са чудовищата на нашето време?

В края на миналата година още един баща погуби 2-годишното си дете, а след това и себе си. Може би сме позабравили и какво се случи през 2010 г., а именно - спорният и до ден днешен случай с мъртвото бебе от Горна Оряховица. Имаше съмнения, че едно новородено е оставено от лекарите да умре без никаква положена грижа, а истината е все още някъде там.

Но защо не се замислим върху това какво кара един човек да се превърне в своята най-мрачна версия? Може би е някакво заболяване - как иначе ще повярвате, че нормален човек би извършил подобно нещо? А възможно ли е просто да си толкова отчаян и изморен от живота, за да посегнеш на някого по такъв начин? Никой не може да каже какво се случва в ума на другия, поне не със сигурност.

В моменти като този не са ни нужни психолози, които да обикалят всички телевизии, и да ни говорят за случилото се с напудрени термини. Трябва ли да чуваме постоянно думата "бърнаут”? Да не говорим за синдром на професионалното изчерпване, за битови проблеми, за домашно насилие?

Тук нещата са далеч по-прости. Имаме жертви, имаме насилници, имаме и един дълбоко потресен, озлобен и загубил надежда народ.

Кои са чудовищата на нашето време?

Чудовищата на нашето време сме ние, във всеки от нас спи по едно такова. Не е задължително то да бъде агресивно и да върши злини, достатъчно е само да бездейства и да не се опитва да промени неправдата. Още по-чудовищно е да не противодействаме, когато става въпрос за децата ни. В света ни няма таласъми и дракони, има хора, а понякога те са по-страшни от всичко, за което сме чели в книгите.

Една държава е стабилна и в разцвет, когато носи отговорност за гражданите си, независимо дали те са от страната на добрите, или от тази на лошите.  Едно общество е здраво и прогресира, когато се грижи за своите членове.

Един народ живее добре и е доволен, когато е буден и обединен. Най-важният белег за това как се справяме с всичко това, е отношението ни към децата. Ако не се грижим за тяхното бъдеще няма как да живеем в хубаво настояще.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay