Приказката за Рапунцел е сексуална метафора

Жените, приказките и глупостта

В книгата си "Тъпи около мъжете: 10 правила, за да имаме добра връзка", семейният и брачен консултант Дебора Дън казва, че дори най-умните жени понякога оглупяват, когато правят избор във връзките си с мъже. Тук, тя обяснява как жените са пристрастени към романтиката и защо често се изкушават да вярват, че любовта побеждава винаги и всичко.

 

Ето 10 въпроса, които ще ни помогнат да си обясним грешките, които допускаме и защо ги допускаме!

 

Защо жени, които иначе са умни и рационални, се държат толкова неадекватно във връзките с мъже?

Забелязала съм тази притеснителна тенденция, през годините практика, и се оказва, че това е допълнение към романтиката. Тя е наркотик, който помага на жените да се справят с по-трудните аспекти от живота си като стареене, финанси, стрес, проблеми с децата и много други. Това е отрицание, много подобно на това, че мъжете използват секс за същото нещо. С нарастването на мъжкия интерес към порнография и интернет секс, се наблюдава ръст на непреодолимото желание сред жените за незабравимо романтично преживяване. Разбира се, всеки иска това да една степен, но трябва да сме наясно, че това не е основата на една дълготрайна връзка.

 

Каква е идеята на дълготрайната връзка?

Стабилност, партньорство, създаване на дом и семейство, ако това искате и чувство за сигурно място, където да се прибереш и да се справяш с трудностите.

 

Какво общо има всичко това с глупавото поведение?

Глупаво поведение всъщност значи нерационално, което кара жените да се хванат с мъже, които са неподходящи и дори опасни. Предупредителните знаци са там, но те допускат романтичните им чувства да ги превземат. Мотивите са грешни – търсят онзи със замъка или ако са били много пъти наранявани и имат много лош опит, онзи който ще помогне на раните да заздравеят. И така се впускат във връзки с нереалистични очаквания.

 

Защо терапевта използва примери от приказки, препратки към персонажи като Пепеляшка и Снежанка и какво общо имат те с най-често срещаните грешки, които жените допускат?

Това е нещо, на което всеки може да се опре. Всички знаем играта на Пепеляшка. Както и тази на Червената шапчица – та момичето отиде в гората с кошница лакомства. Къде беше майка ѝ през това време? Рапунцел пуска косата си долу, което е сексуална метафора, за първия мъж, който я извежда от кулата. Снежанка е метафора за онези жени, които проспиват живота си с храна, наркотици, пиене, телевизия, докато не се появи мъж, който да я събуди от дълбокия сън. Тя не излиза навън да потърси живота си, а чака мъж, който да ѝ го даде наготово.

 

Защо за жените е по-вероятно да повярват на измислицата - любовта побеждава всичко?

Това са митовете, обезсмъртени в тези приказки. Научени сме, че някак силата на любовта може да промени мъжа, и че колкото по-секси и красиви сме, толкова по-силни ще бъдем. Жените често бъркат сексуална мощ с лична сила, объркващи разликата с това да можеш да възбудиш мъж с чисто женствена власт. След това обаче, тя няма да знае как да го задържи, защото интересът му ще спадне щом ловът приключи. Така тя си мисли, че е забъркала перфектния романтичен микс и когато той си тръгне изведнъж, тя остава объркана и озадачена.

 

Понякога изглежда, че дори една жена да знае, че даден мъж не е за нея, въпреки това пак ѝ е трудно да се раздели с него или с идеята за него?

Това е съвсем вярно. Жените са спасители и възпитатели. Те са биологически обременени да бъдат доверчиви и да дават картбланш. Сексуалния интерес на една жена върви ръка за ръка с идеята за гнездене и свързване. За мъжете – всичко опира до сексуално изживяване и няма общо с гнезда и връзки – поне докато той сам не реши да бъде така. Мъжете имат склонност към полигамия, а жените към моногамия. Влюби ли се веднъж, Ева иска да бъде с този човек и ѝ е трудно да предприеме раздяла.

 

Значи да прекратиш една връзка значи да вървиш срещу инстинктите си?


Да. Значи също, че тя ще трябва да премине през този процес още поне веднъж, което за нея не е толкова забавно, колкото е за мъжа. Това прави жените неспокойни, защото за тях всичко опира до това да бъдат желани и да привличат мъжете.

 

Има ли жени, които са конкретно уязвими по отношение на сбъдване на фантазии?

Някои бъркат да бъдеш нужен с това да бъдеш обичан. Това е класическа зависимост, която се наблюдава при по-големи деца, деца които е трябвало да се грижат за брат или сестра или са имали емоционално нестабилни родители.

 

От къде трябва да започне една жена, ако иска да спре с тъпотията по отношение на мъже?

Първо трябва да мине на диета откъм мъже. Трябва да спре да използва един мъж, за да преодолее раздялата с друг. Това е катастрофална рецепта. Трудностите в една връзка не идват само от това, че си с грешния човек, а може и да значат, че просто не знаеш как да си с мъж, независимо какъв е той. Генерално приетата мъдрост е, че е нужна поне 1 година, за да решиш проблеми и емоции и чувства, идващи от раздялата в последната сериозна връзка. Ако не ги адресираш правилно и не скърбиш достатъчно, значи просто ще пренесеш същи проблеми в следващата връзка. В такива моменти трябва да останеш малко сама и да помислиш за отминалите моменти, да повишиш самочувствието си.

 

Много неща плашат жените и те просто имат нужда от някой, който да мисли, мечтае за тях и да ги кара да се чувстват като малки момичета. Някой да носи тяхната отговорност.

 

Най-доброто обаче, което можете да направите е сами да я поемете. Цялата. И да не използвате романтиката като отвличане от живота. Разрешете собствените си проблеми сами и после намерете мъж, с който да споделите подредения си живот, а не очаквайте ТОЙ да ви го подреди.





4 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay