Просто физическо упражнение определя с тревожна точност колко години ще живеем

Доверете се на науката и нейната прецизност

Просто физическо упражнение определя с тревожна точност колко години ще живеем

Често ли си задавате въпроса "Колко дълго ще живея?” Особено с напредването на годините, хората се замислят все повече за това кога ще приключи техния житейски път.

Има редица тестове и астрологични прогнози, които могат да разкрият с голяма точност на каква възраст ще настъпи смъртта на човек. Днес обаче ще подходим по-различно, като се доверим на науката, която много точно може да определи кога ще дойде краят на живота на всеки отделен човек.

Бразилският терапевт Клаудио Гил Араухо е създател на просто физическо упражнение, което показва колко години живот остават на човека, който го изпълнява.

Идеята за този вид тест му хрумва, след като забелязва, че много от неговите пациенти, особено по-възрастните, имат проблеми с елементарни физически действия, свързани с баланса и силата. Такива са например ставането от стол и вдигането на предмет от земята.

Тъй като подобен тип проблеми увеличават опасността от нелепи инциденти, като падане, Араухо си поставя въпроса дали гъвкавостта, баланса и силата на човек могат да бъдат използвани като мерки за средната продължителност на живота.

Според него, ако пациентите са наясно с това колко живот им остава, водейки начина на живот, който спазват, биха били много по-склонни да го променят и да се откажат от нездравословните навици.

Така, заедно със свои колеги, той създава простичък тест, който не изисква допълнително оборудване, и се прави за няколко секунди. Упражнението се основава на две движения - клякане и изправяне. Можете да го направите сами вкъщи с помощта на илюстрациите. Препоръчително е да носите леки и удобни дрехи, които да не възпрепятстват движенията ви.

1. Застанете в изправена позиция.

2. Без да използвате ръцете си за опора, внимателно клекнете до седнала позиция, като краката ви трябва да бъдат кръстосани.

3. Когато се настаните удобно, направете опит да се изправите в първоначална позиция, отново без да допирате ръце до земята и да ги използвате като опора.

Резултатът от теста се изчислява по скала от 1 до 10. Получавате 5 точки за безпроблемното сядане и още 5 за успешното изправяне. За всеки път, в който използвате ръцете или колената си, за да си осигурите баланс, изваждате по една точка. Половин точка пък се отнема всеки път, когато загубите баланс или когато гладкото изпълнение на упражнението се превърне в непохватно и тромаво.

Просто физическо упражнение определя с тревожна точност колко години ще живеем

Оказва се, че това лесно упражнение може да предскаже продължителността на живота с тревожна точност. Араухо изследва повече от 2000 свои пациенти, на възраст между 51 и 80 години, и установява, че при тези от тях, които отбелязват по-малко от 8 точки, е два пъти по-вероятно да умрат през следващите шест години. А онези, които постигат само 3 точки или по-малко, са пет пъти по-застрашени да намерят смъртта си в същия период от време.

Всяка спечелена точка отговаря на 21% намаляване на вероятността от близка смърт. Важно е да се отбележи, че тъй като експериментът е правен само при хора над 50 години, резултатите не са абсолютно релевантни за по-младите. Но, независимо от това на каква възраст сте, резултатът ще ви даде една ясна представа за здравословното ви състояние. Ако все още не сте преминали 50-годишна възраст, а срещате трудности с изпълнението на упражнението, тогава трябва да се погрижите за здравето си.

За още интересни тестове и задачи, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

19 10
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay