Редовното почистване на дома спестява време

Хем по-чисто, хем по-лесно

Редовното почистване на дома спестява време

На малко хора им допада мисълта да чистят, но пък всеки обича да му е чисто. Ключът към подредения дом са навиците, които го поддържат такъв. Много по-лесно е просто да не създавате бъркотия, вместо да изчакате тя да добие невиждани размери, и чак тогава да се захванете за работа. Спестете време като държите всичко в ред. Така ще почиствате по-лесно, без да ви се налага да се борите с космически хаос.

 

Сваляйте обувките си

Научете цялото семейство да спазва това правило. На пръв поглед може да ви изглежда излишно, но бъдете сигурни, че обувките ви не са чак толкова чисти, дори да нямат кал по цялата подметка. Също така може да поставите изтривалки на входната врата, за да предотвратите дори минимално замърсяване с прах, трева и други нечистотии, внесени отвън.

 

Чистете с прахосмукачка

Ако почиствате редовно, но набързо килимите си от мръсотията, няма да ви се налага да загубите половин ден в тази дейност, било то веднъж седмично. Може и да изметете пода в кухнята, защото има остатъци от паднала храна. Превърнете редовното почистване в навик и много по-лесно ще превъзмогнете нежеланието си.

 

Банята е място за почивка

Няма нищо по-хубаво от горещ и отпускащ душ след натоварения работен ден. Направете си труда, обаче, да изтъркате стените на помещението, след като сте се изкъпали. Ако цялото семейство го прави, няма да се налага да прекарате съботната сутрин, оборудвани с домакински ръкавици и препарат против плесен. Микроорганизмите, които се развиват на топло и влажно място като банята, могат да бъдат опасни, така че се погрижете едновременно за здравето и времето си.

 

Какво държите в хладилника си?

Преди да подредите покупките за следващата седмица, вижте кое от хладилника ви е ненужно. Със сигурност разполагате с развалени стоки, както и с такива с изтекъл срок на годност. Това ще освободи място за новите неща, както и ще лиши хладилника ви от неприятни миризми на застояла храна.

 

Дръжте вещите на мястото им

Със сигурност постоянно ви се налага да използвате всякакви принадлежности в дома си. Постарайте се да ги връщате там, откъдето сте ги взели, за да не се чудите после къде са. Така следващия път, когато нещо ви потрябва, ще ви бъде под ръка, независимо дали говорим за лични вещи или домакински принадлежности.

 

Тези простички навици ще ви бъдат от полза, защото ефектът от тях е двоен – на първо място ще се отървете веднъж завинаги от пълния хаос, който цари в дома ви. Още повече, подреденото жилище не изисква санитарен полуден, а минимална грижа, което ще ви освободи време за далеч по-приятни неща.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay