Свобода чрез действие

Хобитата като чиста доза удоволствие

Когато един ден най-накрая успеем да усетим глъдката въздух, чувстваме огромно облекчение. Глътката - за всеки е различна. За мен е онова освобождаващо усещане, когато се качвам на колелото си, за теб - когато хванеш четката за рисуване, за всички е онзи особен момент, когато се оставяме на свободното си време и свободните си желания.

 

Хобитата, също като ценностите, са се променили. Да се върнем назад във времето, когато разпускащите занимания можеха да се преброят с пръстите на едната ръка, и сякаш въпреки малкия им брой, хората бяха по-спокойни. Животът им беше по-лесен. Почивките повече, заплатите достатъчни. Никой не се нуждаеше от специализирани занимания по удоволствие. То се пораждаше от самосебе си, вътре в нас, просто защото сме живи и здрави, т.е - щастливи. Днес обаче, списъкът на запълващи свободното време занимания, по които се предлагат курсове, доближава трицифрено число. Като започнем от видовете танци, уменията за сръчност, спортните занимания, та чак до усъвършенстването на характера. Искаме още и още. Определено имаме избор, а той се е породил от нуждите ни като индивидуалост, и от тези на обществото. Социум, който се нуждае от какви ли не уроци, за да бъде все по-съвършен. А именно тази нужда за все повече и повече разпускащи занимания, сякаш говори и за все по-големи проблеми.

 

Това, с което избираме да разпускаме, отразява онова, което всъщност ни липсва в по-голямата част от живота ни. Нещо куца, усещаме, и искаме да го поправим. Когато успяла 30-годишна дама посещава редовно курсове по декорация, за да въдвори ред в дома си, тя иска да го направи и в живота си изобщо. Да декорира грозните проблеми, за да не изглеждат толкова сложни и непоправими, току-виж по този начин стигне и до решението им. Хобитата, всъщност, водят до решения. Със силата си да действат като мехлем на натовареното от ежедневни сблъсъци съзнание, те всъщност лекуват точно онези изстрадали мисли, които се нуждаят от лек. Когато се впускам по градските алеи с моето колело, не го правя само за здраве. Карам, защото обичам да усещам свободата, която преминава през цялото ми тяло, отвява косите ми и гали лицето ми. Тя не се вижда, тя се усеща, и ми носи едни особени емоции, които само аз знам колко успокояващо ми действат. Ритуал по освобождение - психическо. От което всички се нуждаем.

 

Защото времето, в което живеем, е такова. То ни налага такова натоварване, че се нуждаем от лечение, което естествено е приело образа на хоби. Винаги можем да ходим на йога, защото ни носи удоволствие, а и защото ни освобождава от всичко негативно, натрупало се извън свободното ни време. Но всичко е свързано в една сложна верига на нужди и потребности, а обикновено нещо съвсем неосъзнато е предизвикало това желание. 

 

Не сме роботи, макар често да приличаме на такива. Всички ние търсим своя живец, на напук на умората, защото е факт, че емоционалните същества, каквито сме ние, вечно чакат своята порция душевен катарзис. Било то и лежейки до обяд в леглото, защото и това си е хоби. Нали разтоварва.


Избирайте още: сладкарство, плетене, групова терапия чрез четене, оригами, икебана, декупаж, скициране... и какво ли още не. Жените са тази, които организират повечето кръжоци и групи за извънработни занимания. Което е една съвсем достатъчна причина да пожелаете да се социализирате и извън офиса. Току виж сте открили колко много може да ви донесе едно нищо и никакво плетене или рязане и лепене на хартия. Оставете се на желанията си и позволете на съзнанието да си отпочине.

56 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay