Сега му е времето за ново хоби. Ето как да започнете

Сега му е времето за ново хоби. Ето как да започнете

Китарата ми събира прах в гардероба от 2014 г. Имаше време, когато тя беше най-добрият ми приятел. Купих си я, когато бях на 16 и написах няколко песни, които да ми помогнат да премина по-лесно през периода на юношеството. Музиката беше основна част от живота ми. Пишех мюзикъли. Дори се записах на уроци по пеене. Тогава… спрях.

Постепенно задълженията ми се трупаха. Не можех да отделям време за нещо, което не беше "продуктивно". Ако това не допринасяше за кариерата ми на журналист, какъв беше смисълът? След това, за мен и останалата част от света, социалната изолация стана новото нормално. Изведнъж имах всичкото време на разположение. И китарата ми ме викаше.

Но защо чаках карантината? Основен фактор са многото часове работа, като накрая на деня исках само да си легна и да заспя. Не ми се занимаваше с нищо. Не е чудно, че все повече се говори за хора, изпитали "прегарянето" от прекалените работни ангажименти.

"Външните интереси ви помагат да формирате многопластово чувство за идентичност." Така поне казват експерти, добавяйки че има културна фиксация на забърността. Хората, особено жените, не си дават възможност да се забавляват, защото културата ни не го позволява. Но именно забавлението, играта са полезни за вашето психическо здраве. Това означава, че всяка дама не е единствено майка, учител или началник, а сложен човек с много интереси и умения.

Докато се оказах с качествено време за себе си, започнах да се отпускам от натиска на всичко случващо се и започнах да мисля за ново хоби като изход за всички емоции, които преживявам. И науката ме подкрепя. Хобитата всъщност намаляват стреса и сърдечната честота, което е отлична новина. Страхотно е науката да ви подкрепя! Сега му е времето да имате хоби. Ето как да започнете.

Планирайте какво искате да правите. Веднъж позволили си да направят нещо забавно, хората виждат ползите и се мотивират да отделят време за интересите си. Колкото повече се чувствате заредени от хобито си, толкова по-често ще искате да го практикувате. Отнасяйте се към него като към ангажимент, който не можете да отмените с лека ръка.

Отделете хобито си от работата. Изберете хоби, което няма връзка с уменията ви, които използвате в работата. Това е важно, за да формирате самоличност извън кариерния балон. Пренебрегването на страничните занимания може да ви направи по-податливи на депресия и тревожност. Новите забавления ви принуждават да активирате нови части на мозъка си, правейки ви по-фокусирани, по-бдителни.

Знайте, че тренировката се брои. Всичко се свежда до това дали ви харесва видът упражнения. Разберете дали физическото ви натоварване във фитнеса е нещо, от което наистина имате нужда, или е начин да накажете себе си, че сте хапнали нещо в повече. Става въпрос за очертаване на тренировката като избор, а не за задача, която трябва да приключите през деня.

Изберете идеалното предизвикателство. Перфектното за вас хоби ви поставя в зоната, известна също като състояние на потока, или "когато се загубите в нещо". За да достигнете дотам обаче, трябва да изпитате някаква степен на предизвикателство, но то не трябва да е толкова трудно, че да искате да се откажете. Не, гледането на филми с часове, не е хоби. За мен радостта от свиренето на китара беше толкова голямо, че веднъж прекарах цял един ден над нея без да усетя как е минало времето. За вас перфектното хоби може да е грънчарството, футболът или дори дългите разходки, в които забравяте колко километра сте изминали.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay