Тази класическа френска рецепта разчита на няколко готварски техники и типични продукти за галската кухня, но ключът към вкусната лучена супа е готвенето на ниска температура за по-дълго време.
Необходими продукти за 6 порции
50 г краве масло
1 с. л. зехтин
1,5 кг лук, нарязан на полумесеци
1 ч. л. мащерка
1 ч. л. захар
1 с. л. оцет
1,5 л телешки, пилешки или зеленчуков бульон
1 с. л. брашно
100 мл бяло вино
сол и черен пипер на вкус
за филиите:
6 филии франзела
1 скилидка чесън
1 с. л. френска горчица
100 г настъргано сирене грюер
Начин на приготвяне
Маслото и зехтинът се сгорещяват, а след това се слага лукът и се оставя да омекне за 5-6 минути, като се разбърква от време на време. Прибавя се мащерката.
Огънят се намалява, съдът се покрива и лукът се оставя да къкри 20 минути, като се разбърква от време на време, докато придобие златист цвят.
Прибавя се захарта и огънят леко се усилва. След 2-3 минути се слага оцетът, а лукът се бърка в непокрития съд за още 10 минути.
Слага се брашното, разбърква се и се налива горещият бульон. Сипва се виното, подправя се на вкус и се оставя да къкри 10-15 минути.
Филиите франзела се слагат да се запекат за 15 минути на 150°С. Натриват се с разполовената скилидка чесън, намазват се с горчица и се поръсват с настърган грюер.
Супата се сипва в топлоустойчиви купички, във всяка купичка се поставя по филия франзела и се слага да се запече на грил, докато сиренето се разтопи. Сервира се веднага.
1 | 0 |