Бистрите люто-кисели супи в Тайланд се наричат "том ям" и обикновено се приготвят със скариди или пилешко месо. Нашето предложение е подходящо за вегани, ако традиционният рибен сос се замени със соев.
Необходими продукти за 4 порции:
5-6 сушени гъби шийтаке
150 г оризови нудъли
2 зелени люти чушки, ситно нарязани
60 мл оризов оцет
1 л зеленчуков бульон
2 стръка лимонова трева
200 г бамбукови връхчета, консервирани
6 с. л. рибен или соев сос
сокът на 1 лайм
1 с. л. палмова или мека кафява захар
4 стръка пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Гъбите се накисват във вряща вода за 30 мин.
2. Нудълите се заливат с вряща вода и се оставят за 10 мин.
3. Смесват се оцетът и ситно нарязаните и с отстранени семки люти чушки.
4. Бульонът се слага да заври. В него се пускат лимоновата трева, начукана по дължина, за да излязат соковете и ароматът й, гъбите и бамбуковите връхчета. Варят се 5-6 мин. Добавят се нудълите, сокът от лайм, соевият сос, захарта и се варят още 3-4 мин. Добавя се сместа с чушките и се доварява още 2 мин.
5. Лимоновата трева се изважда. Супата се слага в купички и се гарнира със ситно нарязания зелен лук.
Участвайте в играта на Jenite.bg и сп. Меню! Прочетете общите условия и отговорете на въпроса в статията "Сонгкран в Тайланд".
5 | 0 |