Какво е емоционално наводнение как да се справите с него?

Какво е емоционално наводнение как да се справите с него?

Да се ​​научите да решавате конфликти правилно в една връзка е непрекъснато развиващ се процес и понякога може да ви се струва, че сте много далеч от това да го направите правилно. 

Ако вие или вашият партньор изпитате емоционален прилив по време на сериозен разговор, това може да ви накара да изпитате разочарование. Психолозите д-р Джон Готман и д-р Джули Шварц Готман са проучили надълго и нашироко феноменът, наречен емоционалното наводнение. Те описват преживяването като нещо, което се случва, когато тялото ни усети опасност по време на конфликт и това ни пречи да водим продуктивни разговори. По принцип вие сте завладяни от негативизма на разговора или самия спор, затова приемате отбранителна позиция, или просто напълно се затваряте. Биенето на сърцето ви може да започне да учестява и дланите ви да се изпотят. Може дори да ви е трудно да се концентрирате или дори да чуете какво казва партньорът ви.

Помислете за момента, когато половинката ви спира да общува с вас по време на спор или започва да говори на друга тема, която няма общо с разговора. Всеки има свой собствен вграден измервателен уред, който измерва колко негативност и страх може да поеме в един момент. Когато стане прекалено, нервната система се претоварва и ние по същество влизаме в режим "бий се или бягай". Емоционалното наводнение може да изглежда и да се усеща различно за различните хора, но определено е едно от онези неща, които правим, за да саботираме взаимоотношенията сиЕто ефекта, който може да има върху партньорството ви.

Можете да нараните партньора си!

Емоционалното наводнение може да не изглежда като голяма работа, след като моментът е отминал, но всъщност можете да кажете или направите неща, които не мислите и на свой ред да нараните партньора си. В моменти, когато вашата половинка или вие се затворите по време на конфликт, другият човек в уравнението може да се почувства игнориран, нечут и разочарован. Ако моделът продължава по време на повечето, ако не и на всички сериозни разговори, чувството за безнадеждност може да проникне във връзката. Нищо не е по-лошо от чувството, че не можете да водите важни разговори с половинката си.

Емоционалното наводнение също пречи на ефективното решаване на проблеми. За човека, който преживява наводнението, това също може да се усети като загубена битка. Ключът към успешната връзка е в разбирането, че и двете страни могат да бъдат засегнати от емоционално наводнение, дори ако човекът, който изпитва наводнение, може да чувства, че всичко, върху което да се съсредоточи, са собствените му препускащи мисли и непреодолими чувства. Следователно преодоляването на емоционалното наводнение става въпрос на взаимни усилия. 

Как да избегнем емоционалното наводнение

Можете да започнете да анализирате тези спорове и критичните моменти в тях. В какво се състоят те и как ви карат да се чувствате? Важно е да разпознаете физиологичните симптоми и поведението, в което започвате да се ангажирате, когато сте стресирани и "наводнени".

Вземането на времева почивка с намерението да се върнете към разговора след това е добра следваща стъпка. Джон и Джули Готман предлагат да отидете в отделни стаи и да се включите в дейност, която ви кара да мислите за нещо различно от спора.

За човека, който не изпитва наводнение, разберете, че няма да стигнете далеч, опитвайки се да продължите разговора, когато партньорът ви се чувства претоварен. Уважавайте нуждата им от пространство и използвайте това време и за почивка. По-добре е да подхванете разговора, когато и двете страни могат да допринесат конструктивно, вместо да се въртят в кръг.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay