Разликата между щастливите и нещастните двойки

Разликата между щастливите и нещастните двойки

Всеки мечтае за дълга и щастлива връзка, но малцина успяват да я постигнат. Как да разберете дали сте подходящи един за друг? Днес ще ви разкажем за резултатите от експеримент, проведен от Джон Готман, който извежда формула за щастлив семеен живот.

Джон е професор по психология във Вашингтонския университет в Сиатъл. Той прави изследвания, за да определи дали хората са подходящи един за друг и колко щастлив и дълъг ще бъде бракът им. Готман провежда експеримент под надслов "Лаборатория на любовта" и определя от какво зависи дали двамата партньори ще бъдат заедно в продължение на много години или ще се разделят след година-две.

Как протича експериментът?

Изследователите подтикват младоженците да разкажат своята любовна история, споменавайки детайли като запознанството, най-приятните моменти и най-сериозните кавги. Към влюбените са свързани електроди, които измерват физиологичните реакции на участниците, докато общуват помежду си. След експеримента те се приберат и се връзват с тях 6 години по-късно, за да разберат дали са заедно или са разделени. Оказва се, че резултатите на тези участници, които все още са заедно и са щастливи, са много различни от резултатите на двойките, които вече са се разделили или смятат брака си за неуспешен.

Двойките, които се разделят, изглеждат спокойни по време на експеримента, но данните от електродите показват обратното - те са под постоянно напрежение, дори когато говорят за щастливите си моменти. А при щастливо женените двойки се наблюдава, спокойствие дои при разговорите относно кавги. Те наистина изпитват любов въпреки всички трудности.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay