Любопитни факти за спагетите

Любопитни факти за спагетите
unsplash

Спагетите се превърнаха в емблематично ястие. Консумират се в целия свят, приготвят се по най-различни начини и са сред любимите храни на мнозина. 

Вероятно вие също обичате спагети, и паста като цяло, и често приготвяте вкъщи. Научете няколко интересни факта за този фантастичен хранителен продукт:

Спагетите всъщност не са чак толкова трудни за приготвяне

Любопитни факти за спагетите unsplash

Основните съставки за тестото включват само брашно и вода. Получената топка тесто се разточва на дълга, подобна на наденица форма, преди да се издърпа за краищата, за да стане по-тънка. След това краищата се събират, за да се образува нещо като примка. След това се правят две нови рулца. Процесът се повтаря, докато тестото достигне желаната дебелина. Накрая спагетите се закачват да съхнат.

Като алтернатива може да се използва машина за паста. Машина за паста притиска тестото към филтър с много малки дупки, принуждавайки тестото да излезе в крайната си форма, спагети.

Дори фабрично произведените спагети се правят доста лесно

Те се правят на същия принцип, само че с доста по-големи машини и доста по-големи количества тесто. Промишленото производство на спагети също изисква системи за водно охлаждане, за да предпази пастата от прегряване и разваляне. Освен това трябва да има контрол на влагата, за да се балансира степента на сухота. 

Някои видове паста имат различни съставки

Любопитни факти за спагетите unsplash

Те включват пълнозърнесто и многозърнесто брашно, като и от двете се получават спагети с по-високо съдържание на фибри от обикновеното брашно за паста. Повечето предлагани в търговската мрежа спагети също съдържат обогатено брашно за паста, за да имат по-добра хранителна стойност. Всъщност диетолозите препоръчват използването на обогатено брашно, тъй като процесът на смилане на зърното за получаване на брашно намалява съдържанието на витамини и минерали в него.

Съществуват и специални видове паста, която съдържа сирене, гъби, спанак, домати и различни билки и подправки. 

Спагетите имат няколко разпространени варианта

Традиционните италиански спагети включват паста, поднесена с доматен сос, просто подправена с различни билки като босилек и риган. Освен това има настъргано сирене отгоре, обикновено пармезан, но други твърди сирена като Pecorino Romano и Grana Padano могат да заменят пармезана.

Карбонара е друг често срещан вариант на ястието, при това много популярен. Всъщност това е емблематичното ястие със спагети с бял сос, със сос от яйца, сирене, бекон и подправен с черен пипер.

Често срещаните варианти на традиционния доматен сос обаче включват сос Amatriciana. Носи името си от град Аматриче в Италия и включва доматен сос, сушени свински бузи, сирене Pecorino Romano и лук.

Спагетите Болонезе всъщност не е италианско ястие

Любопитни факти за спагетите unsplash

Носи името си от соса Болонезе, включващ доматен сос, приготвен със смляно месо. Сосът носи името си от италианския град Болоня, но италианците никога не сервират този сос със спагети, а само с талиатели.

Комбинирането на този сос с обикновени спагети става популярно в САЩ, като в резултат на това италианците го възприемат като неавтентично ястие. Независимо от това, американското културно господство е накарало този вариант на спагети да стане емблематичен в световен мащаб.

Филипинските спагети са производни на американските спагети

Филипинските спагети включват нарязани кренвирши, добавени към соса и захарен или бананов кетчуп, за да го направят по-сладък. Използването на бананов кетчуп датира от Втората световна война, когато японската окупация води до недостиг на захар във Филипините. Това пък довежда до създаването на банановия кетчуп като заместител на захарта, който остава популярен в страната дори след войната.

Използването на подсладен сос и добавянето на кренвирши прави филипинските спагети много неавтентични за италианците. 

Любопитни факти за спагетите unsplash

Неапол има своя уникален вариант на спагети, spaghetti aglio e olio

Името буквално означава спагети с чесън и зехтин, отнасяйки се до другите съставки на ястието, освен самите спагети. За разлика от други ястия със спагети, spaghetti aglio e olio не се сервират със сирене, но се предлага като опция в ресторантите.

Село Нерано близо до Неапол също има популярна рецепта- спагети ала Нерано

Разработено от собственика на местен ресторант, Мария Грация, част от славата му идва от тайната на рецептата.
Много готвачи по света се опитват да възпроизведат ястието, но нито един не успява напълно. Спагети ала Нерано включват тиквички, пържени в зехтин, добавени към спагети, с масло и сирене. Използва се сирене Provolone de Monaco на Nerano. 

Рим и регион Кампания имат спагети alle vongole

Името буквално се превежда "спагети с миди". Живите миди се приготвят с чесън в зехтин. При готвене черупките се отварят и по този начин се освобождава вкуса. Накрая се добавя бяло вино за сгъстяване на соса.

Южноиталианските версии на ястието съдържат също домати и босилек. 

Обичате ли спагети?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay